Літо гаряча пора, не лише для відпочиваючих, а й для працюючих. Зокрема, для медпрацівників це справжній період жнив. Оскільки в самому розпалі вступна кампанія. А для цього, як відомо, всім абітурієнтам необхідні довідки про стан здоров’я. Таким чином, під час вступної кампанії хапаються за можливість підзаробити і медпрацівники, допомагаючи в оформленні медоглядів. Тож, кореспондент інтернет-видання «Під прицілом» намагався з’ясувати скільки на сьогодні коштує медогляд.

Згідно встановлених правил, усі діти, аби потрапити до табору, мають пройти медогляд. Більше того, підлітки віком від 16 років віднині повинні оформити медичні книжки.

Що ж до абітурієнтів, то для них розроблена спеціальна довідка форми 086-о. Зокрема, ми поцікавились у медпрацівників Луцької міської поліклініки №2, як «швидко» можна пройти медогляд, але зауважили, що для різних потреб. Тобто нам необхідна як медична довідка, так і медична книжка.

Від жіночки у білому халаті ми одразу отримали чіткий план дій, і в певній мірі щось схоже на прейскурант.

Придбати медичну книжку на місці коштує близько 50 гривень. В той же час, аби затвердити її підписом головного лікаря, необхідно сплатити вже перший «благодійний» внесок. Таким чином, його автограф вам коштуватиме 35 гривень.

Тож, після чергового кабінету ви, на якомусь етапі отримаєте листок з переліком необхідних аналізів, обстежень та номерами кабінеті відповідних спеціалістів. Серед лікарів - дерматолог, стоматолог, ЛОР, психіатр, нарколог; обстеження – флюорографія, витяг з карти щеплень про наявність усіх привичок, бактеріальні аналізи. Щодо останнього, то саме аналізи є чи не найбільш «благодійними», оскільки за прийом кожної баночки і мазка вам доведеться заплатити від 10 до 40 гривень благодійного внеску до місцевої каси.

Отож, отримавши усі лікарські підписи з печатками, вам необхідно завізувати медичний лист у голови комісії, який дає остаточне заключення про стан здоров’я. Тут планка благодійного внеску піднімається подекуди до 100 гривень, в залежності від попереднього показника щирості вашого гаманця.

Тож підраховуючи усе по пунктах вам доведеться викласти за медичну довідку близько 200 гривень. Якщо ж вам потрібно відкривати медичну книжку то сума може сягнути 300 гривень… і це не враховуючи затрат на поїздки, оскільки проходження медогляду зазвичай не обходиться одним днем.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів розроблено перелік платних послуг, які можуть надаватися в державних та комунальних закладах охорони здоров'я, вищих медичних навчальних закладах та науково-дослідних установах. Щоправда розцінок на послуги, які необхідні для проходження медогляду ми не знайшли.

Тож пригадуючи фразу чиновників про те, що «Медицина у нас безкоштовна!» виникає думка що вона у нас аж занадто «благодійна».