Про це сьогодні йшлося на нараді з питань проведення перевірок функціонування платних парковок, - інформує «Під прицілом».

Як повідомив заступник луцького міського голови Василь Байцим за останні два роки до бюджету міста не надійшло жодної копійки від збору за паркування автомобілів. Це підтвердила і начальник управління фінансів та бюджету Лілія Єлова.

За інформацією начальника управління земельних ресурсів Сергія Шабали в Луцьку є 11 підприємців, котрі взяли в оренду земельні ділянки міста для використання їх під парковки. Крім того Сергій Шабала додав: «Сьогодні всі підприємці, котрі мають ділянки в оренді, згідно податкового кодексу платять орендну плату до бюджету міської ради згідно їхніх договорів і два податки вони не сплачують тому що паркувальний збір вони не платять. Треба також уважно прочитати постанову про те, що таке паркувальний збір. Згідно рішення міської ради, яким визначені, не відведені місця для паркування, а визначені ділянки, які можуть бути відведені для парування, відповідно до постанови вони повинні бути об лаштовані і лише там повинен братися паркувальний збір. Тому це треба чітко розмежовувати. Підприємець платить лише за оренду земельної ділянки. Коли закінчаться договори оренди, тоді в компетенції міської ради не продовжувати ці договори, а облаштувати там і встановити місця парковки автомобілів і брати за паркову автомобілів відповідно до Податкового кодексу».

Василь Байцим також зазначив, що є відповідна постанова, згідно якої не можна брати паркувальний збір, якщо не встановлений паркомат, у луцьку на сьогодні не має жодного паркомату і запитав присутнього працівника прокуратури: «Чи є сьогодні законі підстави з мене, як з громадянина міста брати плату за паркування автомобіля?». На що представник відповів: «Ви маєте право відмовитись сплачувати за паркування». Сергій Шабала уточнив, що відмовитись можна у випадку, якщо паркування проводиться не на спеціально відведених орендованих ділянках.

Як заявив директор комунального підприємства «АвтоПаркСервіс» Олександр Кралюк з першого квітня підприємство припинило брати плату за паркування оскільки не має можливості встановити паркомати.