Нещодавно Луцький міськрайонний суд засудив працівника Державної виконавчої служби Андрія С. до п’яти років позбавлення волі за отримання хабара.
Про це повідомляють «Відомості.UA».

Сума, на перший погляд, є смішною — всього 500 доларів, узявши які, держслужбовець пожертвував і роботою, і родиною. Матеріали кримінальної справи вивчала кореспондент «Відомостей» Ірина Костюк.

Справа закрутилася ще задовго до того, як фігурантом-хабарником у ній став державний виконавець Андрій. У 2008 році двоє підприємливих будівельників, назвемо їх Юрій та Олег, домовилися з власником одного з луцьких нічних клубів про те, що за 14 тисяч євро вони зроблять ремонт у приміщенні його диско-бару. Власник клубу заплатив їм ці кошти, взявши з чоловіків відповідні розписки. Однак, як розповіли будівельники під час допиту, після того, як вони завершили ремонтні роботи, назад розписок не отримали. Між сторонами розгорівся конфлікт, про причину якого можна лише здогадуватися.

В результаті власник диско-бару вирішив повернути витрачені гроші. Не довго думаючи, він звернувся з позовом до суду з проханням стягнути з Юрія та Олега по 195 тисяч гривень: крім заплачених грошей за ремонт, підприємець забажав іще виплати за моральну шкоду. Суд ухвалив позитивне рішення на користь власника нічного закладу.
В кінці липня 2011 року до виконавчої служби надійшли документи про примусове стягнення з будівельників кругленької суми. Справу доручили вести державному виконавцю Андрію С.

З інформації, яку зібрали слідчі, призначили Андрія головним державним виконавцем у жовтні 2010 року. Пропрацювавши менше року до цієї фатальної справи, він зарекомендував себе як «кваліфікований спеціаліст, який відповідально ставиться до виконання службових обов’язків, дотримується етики та уважний у спілкуванні».

Юрій та Олег, дізнавшись про те, що матеріали по них передані до виконавчої служби, з ображених роботяг перетворилися на порушників закону. В їхніх головах визріла думка домовитися з виконавцем і, наскільки це можливо, пригальмувати дію виконавчого провадження. Особливо заворушилися хлопці, коли на їхнє майно вже було накладено арешт. Вони звернулися до суду з апеляцією, а поки тривав її розгляд, чоловіки вирішили дати хабар Андрієві С., аби той не поспішав із примусовим стягненням.

Так, у середині жовтня, як розповів Андрій на допиті, до його кабінету з’явилися Юрій та Олег. Більш говірким виявився Юрій. Він і запропонував посадовцю «угоду». «Якщо я не буду певний час виконувати стягнення заборгованості, він мені передасть винагороду в сумі чотири тисячі гривень. На пропозицію я погодився», — розповів Андрій.

17 жовтня по обіді, як і домовлялися, будівельники під’їхали до Андрія з обіцяними грішми. Виконавець вийшов із роботи та сів до чоловіків у машину. Обговоривши деталі справи, Юрій дістав 500 доларів і вручив їх Андрієві. Тільки от тішитися легким заробітком молодому держслужбовцю судилося не довго. Не встиг він вийти з автомобіля, як його відразу «накрив» УБОЗ. Розмова в автівці записувалася на диктофон, гроші були позначені. Адже, як ми з’ясували з матеріалів кримінальної справи, чоловіки вирішили піти в УБОЗ, бо начебто не мали п’яти сотень «зелених». Андрієві ж вони дали ті гроші, які були надані правоохоронцями.

Не будемо захищати засудженого Андрія, бо він своє уже отримав, але у цій ситуації незрозумілим залишається ось що: якщо Юрій та Олег сподівалися на допомогу Андрія у гальмуванні справи, то для чого вони «здали» його УБОЗу? Так чи інакше, але УБОЗ навряд чи зможе вплинути на виконавчу службу і закрити виконавче провадження на хитрих будівельників. Справу все одно передадуть іншому виконавцю.

А під час розмови зі слідчим Андрій сказав таке: «Інцидент, який стався 17 жовтня, вважаю провокацією. Як мені відомо, Юрій (справжнє ім’я не вказуємо. — Авт.) неодноразово залучався працівниками міліції з метою провокації для дачі хабара».
Чи була це «провокація», говорити не нам, тим паче, що крапку в цій справі вже поставив суд. Сподіваємося лишень, що Юрій та Олег розберуться зі своїми боргами.