Скоро збіжить рік відколи митний пост «Луцьк» оскандалився на всю Україну. Нагадаємо, у листопаді 2011 року СБУ викрило тут цілий конвеєр збору хабарів. Нікому не секрет, що розкішні будинки та авто митники купують не за власну зарплату і майже кожен волинянин знає, що влаштуватись на митницю то як до раю потрапити (щоправда і за це треба дати хабар, але окупиться він сторицею). Але от щоб так серед білого дня ласих до грошей митників та «виводили попід білі рученьки» в кайданках такому диву ніхто повірити не міг. Тим не менше це таки трапилось. Працівників митного посту «Луцьк» показово (в науку для решти) заарештували і порушили кримінальну справу за фактом хабарництва. Оперативний супровід та затримання здійснювало Волинське управління СБУ. А вже подальшим вивченням справи зайнялись слідчі Генеральної прокуратури. Одразу у пресі розійшлись чутки про те, що розслідування не довірили місцевій прокуратурі, бо серед затриманих на хабарі митників буцім то виявився родич голови Волинської ОДА Бориса Клімчука…

Вже 15 травня 2012 року стало відомо, що Генпрокуратура викрила стійке злочинне угрупування у складі більше десятка працівників митного посту «Луцьк» Ягодинської митниці, «учасники якого протягом тривалого часу стягували хабарі з суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності за безперешкодне митне оформлення вантажів». Загалом, щодня митники отримували щонайменше 30 тисяч гривень «ліваку». Під час обшуків навіть знайшли списки приватних фірм та брокерів, які постійно носили данину. А її назбиралось усього за день-два чимало: 150 тисяч доларів та більше 30 тисяч гривень. Проти хабарників порушили кримінальні справи за ознаками злочину, передбаченого ч.3 ст.28, ч.3 ст.368 Кримінального кодексу України (вимагання та одержання хабарів службовими особами, вчинене у складі організованої злочинної групи).

Однак цікавим є і той факт, що за дачу хабара до відповідальності не притягнули нікого. Ми намагались з’ясувати чому так? Адже схема працювала довго і злагоджено, хабарі носили регулярно і всіх це влаштовувало, тобто скинути на те, що ті, хто давали хабарі сприяли розкриттю злочину ніяк не виходить.

Нині розслідування ще триває - тож з’ясувати усі подробиці не виходить - таємниця слідства. Спробуймо зайти з іншої сторони…

Якби не носили хабарів – не було б хабарників. Митників посту «Луцьк» зробили хабарниками брокерські фірми. Їхні представники систематично носили хабарі митникам за пришвидшення процедур чи ігнорування вимог законодавства. Слідство не оминуло брокерів увагою. Не так давно - 27 березня 2012 року, СБУ влаштувала «маски-шоу» з затриманням працівників кількох брокерських фірм, які успішно працюють у сусідстві з митним постом. Зокрема, двом працівницям ПП «Тріада», прізвища яких числились у таємних списках митників, інкримінували сприяння у дачі хабара. Однак, проти них кримінальної справи так і не порушили…

Як стало відомо виданню з власних джерел, під час допитів у прокуратурі потенційних співучасників злочину оперативно «переписали» у статус свідків. Таким чином, в порушенні кримінальної справи відмовили на підставах ч.6 ст. 369 КК України у якій йдеться: «особа, яка пропонувала чи дала хабар, звільняється від кримінальної відповідальності, якщо стосовно неї мало місце вимагання хабара або якщо після давання хабара вона добровільно заявила про те, що сталося, до порушення кримінальної справи щодо неї органу, наділеному законом правом порушувати кримінальну справу».

Однак як з’ясувалось згодом, від джерел у силових органах, - за працівниць компанії «добре слово» замовив волинський бізнесмен, радник Луцького міського голови Володимир Пащенко. Тож, репутацію митних брокерів вочевидь вирішили відмити…

Як відомо, саме йому належить одне з приватних підприємств яке засвітилось у хабарницькому скандалі - брокерська компанія «Тріада», яка займається наданням послуг з розмитнення вантажів і надто тісно «співпрацює» з митниками луцького посту і досі... В луцьких бізнесових колах подейкують, що свій «митний» бізнес Володимир Пащенко давно віддав у руки своєї дружини, яка вправно ним управляє з 2010 року. На сьогодні Олена Леонова – вивела компанію на рівень співпраці з потужними компаніями і перетворила дрібну брокерську «конторку» на потужну брокерську компанію. Штат компанії за 2 роки збільшився утричі, а сама Олена Леонова пересіла на елітний Porsche Cayenne. Варто також зауважити, що й сама назва брокерської компанії, якою керує подружжя носить символічну назву, оскільки «Тріада» - це назва китайського мафіозного синдикату. Тобто власнику цього бізнесу настільки начхати на Закони, що він декларує це одразу у назві - відверто глузуючи з правоохоронної системи.

Щодо суті самої справи, то фактично, приватні брокери за «полегшення і пришвидшення процедури розмитнення» самі носили митникам неофіційну ставку, оскільки їхнім завданням було як най швидше задовольнити забаганки своїх клієнтів. По суті кримінальної справи, як нам повідомили конфіденційні джерела, брокери ПП «Тріада» напередодні якраз занесли черговий хабар, оскільки їм вкрай терміново треба було «пропустити» кілька фур з харчовими добавками на замовлення корпорації Nestlé в Україні.

Вже під час допитів у прокуратурі митні брокери переконували слідчих у тому, що гроші з них ніби вимагали, і вони були змушені давати хабарі з власної кишені, а не з кишені замовників. Мовляв, не хотіли втрачати перед грошовитими клієнтами репутацію. В той же час ніхто не спробував з’ясувати, чи вистачає у пересічного працівника брокерської компанії зарплатні, аби «загладжувати» процес розмитнення вантажів для всіх клієнтів, тицяючи гостинці на кожному кроці. Ми промоніторили ціни на послуги брокерських фірм у Луцьку і виявили, що вартість послуг, які надає ПП «Тріада» дещо вищі. Вочевидь, фірма заздалегідь налаштувала свою систему співпраці з митниками посту «Луцьк» і передбачила тобто заклала у вартість своїх послуг попередньо погоджену суму хабара. Однак, як подейкують у бізнесових колах, послуги ця брокерська компанія надавала виключно «провіреним» клієнтам – себто тим у кого не виникне проблем після перевірок контролюючих чи правоохоронних органів.

Саме через це, як відомо з конфіденційних джерел, слідчі навіть не перевіряли законність митних процедур, бо добре знали що за кожним почесним клієнтом цієї фірми «полізуть чиїсь вуха». То ж паралельно постає питання чи законно проводилось розмитнення товарів чи митникам просто «затуляли очі» зеленими папірцями і вони ігнорували вимоги митного законодавства України і навіть основну процедуру - перевірку документів, а лише як на конвеєрі штампували і підписували бланки.

В той же час виникає питання, чи повідомляла брокерська фірма замовникам послуг про свою, так звану «пришвидшену» процедуру розмитнення, яка передбачала дачу хабара?.. Чи знали клієнти що одразу у вартість послуг з розмитнення включені суми хабарів?...

Досі на ці питання керівництво корпорації Nestlé в Україні так і не дало відповідей і взагалі утрималось від будь-яких коментарів стосовно цього курйозу з провальним хабарем, в якому замішані представники фірми ПП «Тріада».

Ми скерували до Генеральної прокуратури України запит з проханням поінформувати про хід розслідування і розповісти чому дії митних брокерів, які давали митникам хабарі справи так і не кваліфікували як кримінальний злочин.  Однак поки відповіді ще не отримали. Щойно отримаємо обов’язково оприлюднимо на сайті.

Щойно наша редакція розпочала це розслідування, як надійшло кілька цікавих дзвінків. Сергій Володимирович, як представився по телефону чоловік, не зумів назвати свого прізвища, однак незнайомець попередив, що дану справу журналістам не варто «копати». Мовляв, розслідування триває, а за фігурантами стоять відомі покровителі.

В результаті напрошується висновок, що у цьому випадку брудними виявились не лише митники, а й приватні брокери. Проте вони відповідальності за так звану «популяризацію» хабарництва не несуть. Не менш прикро, що з подібними компаніями, які мають дещо заплямовану репутацію – співпрацюють великі корпорації. Однак найбільш кумедним є те, що усі учасники цього ланцюжка працюють за заздалегідь продуманою схемою. Тож у разі, якщо хтось іде «на дно», інші виходять чистими з води…