МОЗ України від 21.09.2012 № 176-О видало наказ «Про ліквідацію бюджетних закладів, установ та організацій, що належати до сфери управління Міністерства охорони здоров'я України». Його суть – повна ліквідація санітарно-епідеміологічних станцій в Україні. Процес ліквідації закінчиться ще до 2013 року. Про це повідомляє інтернет-видання «Під прицілом».

Абсолютно всі працівники санітарно-епідеміологічних станцій будуть звільнені по відповідній статті трудового кодексу й заново набрані, але вже в інші структури. Кого й у якій кількості будуть брати,  покаже час…

Однак, це не означає, що СЕС не буде взагалі. Просто зміняться назви й структура. А ще без роботи залишаться мінімум 50% працівників поки існуючих санепідстанцій.

Нагадаємо, що у кінці минулого року глава наглядової ради Нацбанку України Петро Порошенко заявив: «Навіщо потрібна санітарно-эпідемологічна служба з її поточними функціями? Вона була створена, коли була державна власність, щоб контролювати державу. Чому сьогодні лікареві СЭС, корупціонерові й хабарникові, держава й уряд довіряє більше, ніж приватному власникові, який самостійно несе карну відповідальність за якість продукції, яку робить». Тобто, за його словами, така служба – це тільки зайвий вантаж для бізнесу, який робить його неконкурентоспроможним і дискредитує органи влади.

Як саме цей процес має відбуватися на Волині, і, зокрема, в її обласному центрі Луцьку, ми вирішили поцікавитися безпосередньо в керівництва Облсанепідемстанції. Однак, дирекція служби утримується від коментарів. Більше того, ми кілька днів чатували під стінами обласної СЕС, аби отримати від головного лікаря Наталії Янко коментар. Проте усе марно. Вона принципово не йшла на діалог з журналістами. 

Натомість рядові працівники санітарних служб кажуть, що офіційно їм лише повідомили про те, що всі будуть звільнені і поставлені на облік у центрі зайнятості. Неофіційно говорять, що в новоспечені установи будуть набирати дивлячись на «товщину гаманця» кандидата на посаду. Тобто потрапити назад на своєж робоче місце зожуть не всі.