Волинський торф іде в офшори. Торфові родовища Камінь-Каширського району депутати обласної ради віддали фірмі, яка має кіпрську прописку. Донині нікому невідому на Волині  компанію ТзОВ «Зелена енергія В» заснували лишень рік тому. Однак складається враження що це було зроблено саме для цієї оборудки. Адже з тих пір представники цієї компанії стали оббивати пороги обласної влади з наміром отримати торфове родовище в розробку. Про це повідомили в ефірі новин «На часі» телеканалу «Аверс», - інформує інтернет-видання «Під прицілом».

Тож під час останньої, 13 сесії волинської обласної ради депутати допомогли товариству захопити поліські торфовища. Таким чином, 47 депутатів проголосувало "За" те, щоб віддати їх незрозумілим структурам, коріння яких стирчить у кіпрських офшорах. Справа в тім, що засновниками «Зелена енергія В» є фірми, які реєстровані на Кіпрі, але представники, як годиться в таких випадках – кияни. 

Щедрості волинських обласних обранців  можна тільки позаздрити. На минулій сесії обласної ради волинські депутати безвідмовно віддали 6 волинських торфовищ Камінь-Каширського району.

Тож віднині на цих волинських торфовищах хазяйнуватиме ніби-то київська компанія «Зелена енергія В». Спочатку це рішення погодили у 9 сільських радах на території яких і знаходяться торфовища, потім дружно проголосували «за» депутати Камінь-Каширської райради.

У  листі на імя голови Волинської обласної ради Володимира Войтовича,  генеральний директор ТЗОВ «Зелена енергія В» Людмила Чехович зазначає, що для реалізації проекту планує залучити в достатній кількості власні кошти і матеріальні активи. Між тим всі депутати закрили очі на очевидні факти - капітал компанії складає лише 305 тисяч гривень, яких навряд чи вистачить для облаштування та проведення запланованих робіт. Такі дані єнаведено у статуті товариства, де також зазначається, що до «Зеленої  енергії В» входить ще 4 фірми, створені та зареєстровані в республіці Кіпр. Цікаво, що всі представники цих іноземних компаній мають українські паспорти.

Долю волинського торфу вже давно вирішила постійна комісія з питань екології та раціонального використання природних ресурсів. Саме вона одобрила цей проект.

Депутат  обласної ради Олександр Пирожик пояснив, що фірма планує створювати дочірні підприємства, які сплачуватимуть податки з промислового видобутку торфу в волинський бюджет.

Аргументи просто вражають, адже і так  відомо, що ніяких коштів після такої оборудки волинський бюджет не отримає. Зважаючи на те, що фірма зареєстрована у Києві, а стежки її ведуть на Кіпр, то її  діяльність доведеться фінансувати ще  державному бюджету  у вигляді повернення ПДВ.

В сумі за проект проголосувало 47 обранців незалежно від фракційної чи партійної приналежності. Такої одностайності серед них давно не спостерігалося.

В  ой же час, нікому з правоохоронців не спало на думку перевірити, чому всі так підтримують угоду, яка принесе кіпріотам волинський торф, а волинянам, як завжди – дірку від бубулика. Може і вони теж  в долі?..