Справжніх красунь-оберегів приготували держлісгоспи Волині до новорічних свят. Невдовзі із лісових плантацій ялинки та сосни перемандрують до людських осель, шкіл, будинків культури, офісних приміщень, на площі великих міст і селищ. Перші партії новорічних символів волинські лісівники вже відправили жителям південних районів України, зокрема Донеччини, - повідомляється на сайті ВОУЛМГ.

«Ялинки і сосни вирощують на спеціальних плантаціях та лісорозсадниках. Щороку висаджується майже сто гектарів «новорічок», – каже провідний спеціаліст відділу лісового господарства Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства Володимир Неводнічик. «Для цього задіюємо навіть ділянки під електроопорами та над газопроводами, використовуючи додатковий земельний ресурс. Над цим працюють лісівники сімнадцяти держлісгоспів та ДП «Волинський лісовий селекційно-насіннєвий центр». Торік від реалізації новорічних ялинок лісівники виручили майже 4 мільйони гривень».

Більшість волинських красунь зустрічатимуть Новий рік і Різдво за межами області – на Півдні, Центрі, Сході України та в Криму, і лиш третина – в оселях волинян. Як і торік, кожна ялинка і сосонка забирковані. На пластиковій бирці-чипові буде зазначено номер, за яким можна визначити, де росла новорічна красуня.

Вік ялинок, які надійдуть у продаж, – від чотирьох до дванадцяти років. Цей «новорічний урожай» – найскороспіліший у лісовій галузі. Адже зазвичай лісівники чекають на «стигле дерево» по шістдесят-дев’яносто і більше років, залежно від породи.

Вирощуванням ялинок займаються всі держлісгоспи Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства. Цього року найбільше – по 10000 ялинок – виростили працівники ДП «Володимир-Волинське ЛМГ», ДП «Любомльське ЛГ», ДП «Маневицьке ЛГ». 7000 новорічок підготували для продажу лісівники ДП «Турійського ЛГ», 6200 – ДП «Городоцьке ЛГ», по 6000 – ДП «Камінь-Каширське ЛГ», ДП «Любешівське ЛМГ», по 5200 – ДП «Ківерцівське ЛГ» та ДП «Ковельське ЛГ». Торік державні підприємства Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства реалізовали 92 тисячі лісових красунь. Цьогорічний план реалізації – 100 тисяч.

Заготівля та відпуск новорічних ялинок здійснюватиметься в спеціально визначених місцях. У Луцьку їх продаватимуть ближче до Нового року. Для торгівлі буде облаштовано приблизно двадцять спеціальних майданчиків. Продаватимуться ялинки також в усіх райцентрах. У сільській місцевості охочим придбати лісову красуню слід звертатися до лісівників.

Повертається також мода на ялинки у горнятах, які після гостин в оселі можна висадити у себе на садибі чи у лісочку, їх пропонують працівники ДП «Волинський лісовий селекційно-насіннєвий центр». Вартість ялинки звичайної обійдеться всього у 150, а ялини голубої – у 300 гривень.

«А от із пилкою та сокирою йти до лісу по ялинку не варто», – радить начальник відділу мисливського господарства та захисту і охорони лісу ВОУЛМГ Володимир Читкайло. – На браконьєрів чекають суттєві штрафи, краще витратити ці кошти на подарунки малечі.

До речі, про штрафи. Вони суттєво збільшились. Якщо торік за кожне деревце діаметром до 10 сантиметрів потрібно було, окрім штрафу (від 5 до 10 неоподаткованих мінімумів доходів громадян), сплатити ще 154 гривні, то тепер 198 гривень плюс штраф: для фізичних осіб – від 85 до 170 гривень, для посадовців – від 119 до 204. Ліс у посиленому режимі вже бережуть природоохоронці. На дорогах створено «ялинкові пости», хвойні насадження патрулюють мобільні бригади з працівників державної лісової охорони, міліції та Мінприроди. Особливу увагу лісівники звертатимуть на охорону хвойних молодників, селекційних плантацій і ділянок надзвичайно цінних та інтродукованих хвойних порід.