У Волинській ОДА  відбулося урочисте підписання Регіональної тристоронньої угоди між владою, роботодавцями та профспілками Волинського регіону на 2013-2015 роки, - інформує інтернет-видання «Під прицілом».

За словами голови Волинської ОДА Бориса Клімчука, цього року наша область  стала першою серед регіонів України, яка підписала таку  угоду. Губернатор  також наголосив, що минула угода принесла багато позитиву в розвиток краю. Зокрема, майже в 3 рази скоротилася кількість фірм, які платять робітникам заробітну плату меншу мінімальної позначки. Наразі на Волині таких організацій залишилося 18.

«Бізнес, який платить людям зарплату меншу, ніж мінімальна, не має права на існування. Його треба закрити, бо державі такий бізнес не потрібен. Роботу ми людям знайдемо, а роботодавцям  треба відповідати за тих, кого «приручили», - резюмував Клімчук.

Голова Волинської ОДА повідомив, що завдяки угоді в області зросла середньомісячна заробітна плата.  Зараз вона становить – 2316 гривень. Хоча, за його словами, потрібно працювати над скороченням дистанції між відповідним показником по Україні. Розрив між ними становить – 600  гривень. Під час дії минулої угоди вдалося зменшити заборгованість з виплати заробітної плати на 23%. В рамках реалізації нової угоди планують підняти рівень реальної заробітної плати на Волині  на понад 9%,  коли по  Україні ця позначка становитиме 3, 3%.

Голова Федерації профспілок Волині Іван Карпомиз зауважив, що перед складанням угоди була створена спеціальна комісія, яка проаналізувала недоліки минулої угоди та розробила нові напрями діяльності цієї. Зокрема, очікують, що завдяки спільній співпраці влади, профспілки та роботодавців вдасться підняти рівень заробітної плати, збільшити обсяги виробництва та вирішити низку соціальних питань. Щодо останнього, то Карпомиз наголосив, що в новій угоді передбачено, що профспілка оплачуватиме 95% вартості путівок на оздоровлення дітей.

Голова правління Волинського обласного об'єднання роботодавців Володимир Цибульський зауважив, що 2013 буде досить складним для економіки держави. За його словами на це вплинуть чимало факторів. Зокрема, зупинка роботи промислової галузі в багатьох країнах Європи з 30 грудня 2012 року по 7 січня цього року негативно позначиться  на економічній ситуації в країні. Тому, за його словами, угода спрямована на подолання цих негативних моментів.

Цибульський пояснив, що в рамках реалізації угоди планується збільшення обсягів промислового виробництва, створення нових робочих місць, залучення до виробництва більшої кількості кваліфікованих людей та спеціалістів та також гарантоване  забезпечення з боку роботодавців достойної заробітної плати працівникам.