Люди з п`ятиповерхівки, що на вулиці Писаревського, 22а у Луцьку, вже 17 років воюють з комунальниками за кожен теплий градус у своїх оселях. Зі слів мешканця останнього поверху Володимира Шеремети, температура повітря у кімнаті рідко коли піднімається вище 14°C вище нуля. Якщо надворі люті морози, то в квартирі буває й +10. Про це він розповів інтернет-виданню «Під прицілом».

Чоловік показує договір, який власники квартир уклали з ДКП «Луцьктепло». Там йдеться про те, що «надавач послуг зобов’язаний забезпечити температуру повітря не нижче + 18°C, а в наріжних кімнатах +20 °C». За порушення умов підприємство повинно відшкодувати споживачам 3% від вартості послуг за теплопостачання. Проте Володимиру Шереметі від цього не тепліше.

Чоловік – інвалід війни МВС, тому за нього платить держава. Відповідно, приблизно 9 гривень щомісяця повертається на рахунки в казначейство. 

Власник квартири через день пише листи комунальникам, в результаті яких до нього справно ходять комісії. Візитери фіксують температуру, складають акт, і йдуть геть. Таких актів у Володимира Шеремети уже цілий стос. Тільки користі – ніякої.

«Ходять, роблять, щось обіцяють. А тепліше не стає. У нас із дружиною є маленька внучка, а її не можуть привезти до нас на свята, бо змерзне. Самі постійно мусимо сидіти біля електрообігрівача».

Пенсіонер МВС не проти, щоб його помешкання від’єднали від централізованого теплопостачання. Каже, тоді б обладнав у квартирі індивідуальне опалення, і назавжди забув, що таке холод. Про це він офіційно повідомив «Луцьктепло». Тільки урядовою Постановою передбачено, що відключати від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води можна тільки цілий будинок. А не всі власники квартир мають гроші на індивідуальне опалення.

Заступник директора Дмитро Дубняк знає про цю ситуацію. Каже – тепло до будинку постачається справно, тільки до верхніх поверхів воно не доходить. У багатоповерхівці, що зводилася на замовлення правоохоронців, не запроектували горища, тому холодно лише на п’ятому поверсі. І тому, попри урядовий документ, каже, що в подібних ситуаціях можливі винятки.

«Ну, якщо людині не забезпечать температурний графік, тоді розглядає міжвідомча комісія, є при департаменті ЖКГ. Працює міжвідомча комісія по питанню відключення. Це не то, що взагалі заборонено. Міжвідомча комісія приймає рішення. Вона може прийняти рішення про надання дозволу на відключення»

Дмитро Дубняк розповідає, що серед усіх 800 багатоповерхівок проблемних у Луцьку чимало. А ще на додачу старі котельні та зношені теплотраси, на яких у місті постійно трапляються прориви. Між тим у «Луцьктеплі» сподіваються незабаром не тільки забути про проблеми із подачею тепла, а ще й отримувати прибуток.

Нагадаємо, наприкінці року градоначальник Микола Романюк разом з керівництвом ДКП «Луцьктепло» підписали угоду про підготовку кредитного фінансування між ЄБРР, Луцькою міською радою та ДКП «Луцьктепло» для реалізації Проекту модернізації інфраструктури центрального опалення міста. Вже у квітні готуються взяти кредит у розмірі 10 мільйонів євро. Як грітимуть лучан за європейський кредит та чим збираються його віддавати - про плани та сподівання луцької влади читайте в наступних публікаціях.