Депутати-мажоритарники від Волині уже, так би мовити, «притерлися» в стінах Верховної Ради, однак шаленої активності від них чомусь не помітно. Про це повідомляє інтернет-видання «Під прицілом».
Нагадаємо, що від п’яти одномандатних виборчих округів на Волині до Верховної Ради пройшли: Сергій Мартиняк (ОВО№19 з центром у Горохові), Євген Мельник (ОВО№ 20 з центром у Володимирі Волинському), Степан Івахів (ОВО №21 з центром у Ковелі), Ігор Палиця (ОВО№22 з центром у Луцьку) та Ігор Єремеєв (ОВО№23 з центром у Маневичах).
Волинські мажоритарними на сьогодні ще не числяться у лавах «прогульників», однак і надактивністю теж не вирізняються. Тож станом на сьогодні ні провладні депутати-волиняни (Івахів, Мартиняк, Єремеєв), ні опозиціонер Євген Мельник, не подали на розгляд до Верховної Ради жодного законопроекту.
Ті, хто розкидався перед виборцями обіцянками про покращення життя за місяць роботи у Верховній Раді не спромігся навіть на йоту його змінити.
Попри це, до Верховної Ради потрапило два законопроекти, зареєстровані депутатом-мажоритарником від Волині Ігорем Палицею. Зокрема це Проект Закону №1130 Про внесення зміни до податкового кодексу України щодо притягнення до адміністративної відповідальності, поданий 20 грудня минулого року та проект Закону №1102 Про обов'язкове володіння і використання державної мови. Останній законопроект подано на розгляд Верховної Ради 17 грудня 2012 року повторно і наразі він опрацьовується комітетом з питань культури та духовності. Стосовно останнього законопроекту, то Ігор Палиця подавав його на розгляд Верховної Ради ще в липні минулого року, однак прийняти його депутати так і не встигли. Більше того, опоненти на виборах до ВР заявляли, що це просто вдалий піар-хід зі сторони Ігоря Палиці. Проте, вигравши вибори і пройшовши до парламенту, депутат-мажоритарник від Волині в першу чергу повторно зареєстрував саме цей законопроект.
Нагадаємо, що в липні 2012 року Ігор Палиця зареєстрував Законопроект №10700 «Про обов'язкове володіння і використання державної мови», який має на меті змусити державних службовців володіти і розмовляти на роботі виключно державною мовою. Відповідно до нього, для того, аби органи влади врешті-решт перейшли на спілкування державною мовою необхідно буде проводити іспити на перевірку знань української мови. Законопроект, підготовлений Ігорем Палицею, отримав позитивну оцінку в Інституті мовознавства імені О. Потебні та в Інституті держави і права ім. В. Корецького НАН України. На думку депутата, цей законопроект спричинить нову хвилю опору русифікації державних органів влади.
Тож вже найближчим часом законопроект Про обов'язкове володіння і використання державної мови планується прийняти на сесії Верховної Ради.