Начальник управління охорони здоров'я Луцької міської ради Федір Кошель під час оперативної наради повідомив, що з 1 січня 2013 року набув чинності Закон України  «Про екстрену медичну допомогу», - інформує інтернет-видання «Під прицілом».

На думку Кошеля головна суть реформи – це надання своєчасної  екстреної допомоги не тільки у містах краю, але й у найвіддаленіших куточках області. Згідно нововведення, карета швидкої допомоги повинна доїхати до міського мешканця максимум за 10 хвилин, а до жителя села за 20 хвилин.

Кошель пояснив, аби в Луцьку, автівка «швидкої» виконала норматив потрібно створити як мінімум 4 станції швидкої допомоги. Три в нашому місті уже існує, на ЛПЗ, на  Київському майдані та на залізничному вокзалі. Також у планах створення СШМД  у 40-му чи 33-му  районах.

Також  у Центрах екстреної медичної допомоги будуть створювати диспетчерські служби, які прийматимуть виклики з усієї області і передаватимуть їх у бригади, які перебувають на місцях, розташованих ближче до пацієнта.

Людині, яка потребуватиме допомоги варто буде лише набрати 103, або 112 (для виклику МНС).

Протягом місяця, зі слів Кошеля, планується створення Обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф на базі станції СМШД на вулиці Словацького у Луцьку. На її створення уже виділені кошти з обласного бюджету, а на обладнання  та матеріальне забезпечення диспетчерської служби – з державного.

Варто зазначити, що питання з медикаментами уже вирішено. Зокрема кількість лікарських препаратів уже закуплена на два роки вперед.

Кошель пояснив, що виклики, згідно реформи ділитимуться на екстрені та не екстрені. Екстрено медики приїжджатимуть, коли у пацієнта судоми, він знепритомнів, раптові розлади дихання, порушення роботи серця, різні види кровотечі, блювання, психічні розлади, які загрожують життю оточуючих і ряд інших проявів, які загрожують життю пацієнта.

Не екстрені виклики – це підвищення температури тіла, кашель, біль у горлі, попереку, суглобах, алкогольне, наркотичне сп'яніння, токсичні синдроми.