В управлінні лісового господарства Волинської області відбулася прес-конференція з підсумків роботи лісівників за 2012 рік. Однак найбільше уваги під час засідання приділили питанню обліку зубрів, - інформує інтернет-видання «Під прицілом».

На початку прес-конференції представникам ЗМІ роздали «Звернення». Однак до кого і хто написав це звернення – невідомо. У тексті лісівники «захищають своє чесне ім'я»,  критикуючи та ображаючи депутата міської ради Сергія Григоренка та його «прибічників».

Під час засідання начальник управління Богдан Колісник пояснив, що «Звернення» склали лісівники – ветерани. За його словами, вони висловили таким чином свою позицію у ситуації із зубрами.

«Звернення не покликане  когось «очорнити» чи «відбілити». Це позиція ветеранів. Людина, яка і кілок  не вбила у лісовій справі  (про Григоренка) критикує тих, хто віддав роботі у лісі все своє життя», -  пояснив Колісник.

Варто відзначити, що журналістів  таке звернення обурило. І вони висловили бажання скласти  нове звернення від Спілки журналістів  у відповідь, де буде конкретно вказаний адресат.

Потому Богдан Колісник зазначив, що, сперечаючись та граючись у війну «лісівники - преса», зубрів не спасти. А наразі дійсно виникла величезна проблема – «зубр стоїть перед прірвою зникнення».  За словами Колісника, якщо заглибитися в історію, то виявиться, що зубр – це не волинська тварина.  Їх в наш край у складі 7 особин завезли  з метою урізноманітнити тваринний світ  у 1975 році із Цуманського лісового господарства.

Однак, через певний час науковці краю виявили, що цей крок був передчасним, адже ніхто перед цим не розібрався чи приживеться в наших умовах зубр чи ні. Проте діватися уже було нікуди.

За словами Колісника наразі ситуація склалася так, що через певний час зубри взагалі можуть зникнути із території Волині. Тим паче зусиллями одних  лише  лісівників їх не зберегти. Вони можуть лише підгодовувати тварину та захистити від браконьєрів. Однак, Колісник повідомив, що – захистити зубра – це справа честі кожного лісівника.

Колісник зауважив, аби провести облік кількості зубрів на Волині, цікавитися тваринами почали у 2001 році.

«До 2001 року ніхто про зубрів не знав. Ніхто не згадував і ніхто не рахував. Обліковувати зубрів почали з 2001 року. До того ніхто не знав їхньої кількості і на якій території вони перебувають. Тоді масово вбивали зубрів. Однак про це ніхто ніде не говорив.  В 2001 році в Ківерцівському районі було знайдено 27 туш  застрілених зубрів. Однак в пресі ви не знайдете жодної інформації про цей факт», - повідомив Колісник.

З того часу, за словами головного лісівника Волині, задумалися про захист зубрів.  У 2001 році був створений заказник місцевого значення «Зубр»,  у 2003 році розширили його територію, яка наразі займає 28 тисяч гектарів. У  2006 році прийняли програму захисту та охорони цієї  найбільшої  тварини Європи.

Колісник пояснив, що зубр – це не лісова тварина. Однак, за його словами,відмовлятися від неї ніхто не збирається – будуть і надалі  охороняти і годувати.

Виконуючий обов'язки начальника управління екології та охорони навколишнього середовища, Олександр  Романюк розповів, що зубр – це тварина,  якій треба спеціальні умови для життя і розмноження.

Згідно розроблених програм, на території Звірівського лісництва був створений спеціальний вольєр на  45 гектарів для зубрів, завезли 5 особин для збільшення популяції.

«Робимо багато. Але, щось в нас не йде», - нарікає Романюк.

За словами Романюка, у планах є створення спеціального заповідника для зубрів  та завезення тварин з закордону для «змішування крові»,  однак для початку потрібно розібратися, чи доцільно буде робити  ці речі.

«Те, що він (зубр) буде,  це точно, але скільки їх буде на Волині, чи доцільно буде робити заповідник – треба розібратися. Для зубрів потрібна велика територія, поля, корм».

Богдан Колісник повідомив  попередні результати обліку зубрів.  Хоча на облік було виділено 3 дні, проте  у зв'язку із погодними умовами, рахували тварин лише 2 дні. Через кілька днів планують дорахувати.

За словами Колісника на Волині станом на 16 січня на території Звірівського лісництва нарахували 12 дорослих зубрів і 1 малюка. Зокрема,  14 січня у 22 кварталі лісу знайшли 7 особин та в 37 кварталі ще 5 дорослих зубрів та 1 особу молодняка.

Колісник нарікає, що нажаль зубри, які мають 6 ступінь захисту і є «червонокнижними»  тваринами, не можуть перебувати в наших лісах. Їм там затісно.

«В урочищах «Добре», «Софіївка» та «Германка» були хороші умови для  життя зубрів. Там зубр добре кормився, там поля. Але зараз багато іншої худоби, яка витіснила зубра. Йому немає території та їжі. Де ви бачили, щоб зубр, махіна під  тонну, ходила по лісі і збирала гілочки по лісу. Йому треба корм, поле, простір», - зазначив Колісник.

Підсумовуючи сказане, він сказав, що відверто не знає, що робити із зубрами, адже «за  20 кілометрів від обласного центу зберігати таку популяцію – це проблема».

«Тут тільки два виходи – або повбивати всіх тварин, і залишити тільки зубрів, або створити для зубра нормальні умови», -  резюмував Колісник.

Беручи до уваги останню фразу Колісника та  кількість зубрів, яких з кожним роком все зменшується, можна з упевненістю сказати – скоро на Волині залишиться лише згадка про найбільших у Європі тварин, адже самих зубрів – не буде.  Ніхто не повбиває усіх тварин заради того, аби вижило кілька зубрів, а щодо умов, то ніхто їх робити не буде, адже як нарікав директор Звірівського лісництва  Андрій Шпорук, на утримання зубрів окремих грошей не виділяють. Тоді годі й говорити про кошти на те, щоб зробити кращі умови?  Тим паче, й так зрозуміло, що Волинь – не для зубрів.  Навіть не тому, що тут їм  у нас затісно, а тому, що потрібні вони лісівникам та їх керівникам лише «на словах» та для «самопіару».  Не віриться навіть у те, що під час  ще одного дня, який відведуть на здійснення обліку,  нарахують  хоча б приблизну кількість  особин до минулорічного показника – 27 зубрів.