У Волинському прес-клубі відбулась прес-конференція щодо запровадження та реалізації проекту  «Спільними зусиллями влади та громади – проти торгівлі людьми». Проект покликаний поліпшити протидію сучасному рабству у Волинському регіоні, - інформує інтернет-видання «Під прицілом».

За словами керівника ГО «Волинські перспективи»  Ніни  Пахом'юк, за допомогою  проекту планують  підвищити рівень обізнаності місцевих державних  службовців та депутатів місцевих рад щодо ефективної політики з протидії торгівлі людьми.

Як стало відомо під час засідання, в 2011 році був прийнятий комплексний  Закон  України  «Про протидію торгівлі людьми», а в 2012 році -  Державна цільова  програма з протидії  торгівлі людьми до 2015 року. На Волині зараз готують  власний проект програми, який дадуть на затвердження депутатам обласної ради.

Заступник начальника Управління у справах сім'ї, молоді та спорту Волинської ОДА Ігор Дмитришин зазначив, що проект досить важливий та потрібний, адже проблема торгівлі людьми  на Волині одна із найгостріших, адже наша область є прикордонною зоною. Саме тому і виникла необхідність розробити такий проект,  адже багато людей просто не знають як діяти, коли потрапили у сексуальне або трудове рабство, які їхні права та обов'язки.

Ніна Пахом'юк пояснила, що реалізовувати проект планують протягом п'яти місяців. За цей час проведуть навчання для держслужбовців, правоохоронців, соціальних працівників. Навчання відбуватиметься в 4 містах області.  Людей поділять на 2 групи по 15 людей. Навчання  першої групи розпочнеться з 11 лютого.  

Варто зауважити, що роз'яснювальна робота для тих, хто збирається  на заробітки за кордон в області уже проводиться. Здійснюють це 405 працівників Центру соціальних служб для сім'ї, молоді в 7 районах області.

Оперуповноважений в особливо важких справах відділу боротьби з торгівлею людьми та злочинами проти моральності управління карного розшуку УМВС України у Волинській  області Віктор Кравчук розповів, що правоохоронці теж проводять роботу з протидії торгівлею людьми.

За його словами, на Волині у 2005 році силами міліціонерів була викрита група людей, які продавали людей у сексуальне та трудове рабство закордон. Організатор злочину отримав 8 років позбавлення волі. Однак, за словами, Кравчука, найвищий термін покарання, згідно статті 149 - 15 років ув'язнення.

Кравчук повідомив, що велика проблема полягає в тому, що людина, яка перебуває в трудовому рабстві не звертається до правоохоронців тієї країни, де вона працює, а заявляє про те, що її силу протиправно використовували, уже на Україні в такий спосіб довести трудову експлуатацію практично неможливо.