Робота митного посту «Луцьк» в області вже давно привернула увагу громадськості та спецслужб. Після того, як у квітні 2011 року митники обрали нове місце «дислокації», їх діяльність перетворилась у таке собі реаліті-шоу «Дом-2». Тож за публічністю потягнулись і скандали, пов’язані з різноманітними бізнес-структурами. Чи не найбільш резонансною була справа про затримання митників з кількома десятками тисяч доларів хабарів, отриманих від брокерських фірм. Цю ситуацію інтернет-видання «Під прицілом» детально описувало в матеріалі Брокерська «Тріада», або як у Луцьку «свої» брокери вмили руки у справі про митне хабарництво?

 Зокрема, для багатьох не секрет, що до роботи Митного посту «Луцьк» мають відношення великі компанії та відомі підприємці, що зробило митників залежними від бізнесу. Про це свідчить навіть той факт, що на сьогодні митний пост «проживає» на території СП ТзОВ «Модерн-Експо». Однак сьогодні мова піде не про те.

Днями редакція інтернет-видання «Під прицілом» натрапила на цікавий документ. Ну як цікавий – черговий документ декларативного характеру, виключно в рамках діяльності митного посту «Луцьк». Зокрема це Наказ підписаний 5.09.2011 року тодішнім начальником митниці Г.П.Федиком Про створення зони митного контролю в зоні діяльності митного поста «Луцьк» Ягодинської митниці. Зону митного контролю необхідно було відкрити задля перевірки транспортних засобів під час процедур на предмет виявлення, попередження чи припиненням контрабанди та порушення митних правил. До відповідної ЗМК мають на сьогодні доступ лише працівники митниці, які замитнюють та розмитнюють товари, а також брокери, які залучені в процедурах.

Цікавим є те, що зону митного контролю митного посту «Луцьк» вирішили відкрити не на території того ж таки ТзОВ «Модерн-Експо», а на складі тимчасового зберігання закритого типу, яке належить приватному підприємству «Даніела-Тур» за адресою вул. Електроапаратна,4. Фактично, ЗМТ розташували за рогом на сусідній вулиці.

Та найцікавішим є те, що ПП «Даніела-Тур» належить Даніліній Аллі Леонтіївній – дружині нинішнього головного прокурора міста Луцька Даніліна Сергія Вікторовича.

Зокрема ПП «Даніела-Тур» було зареєстровано ще у 2002 році. Саме тоді у житті Сергія Даніліна почався кар’єрний ріст. Сергій Данілін, уродженець Луцька, закінчив Українську юридичну академію. У 2003-2005 роках він обіймав посади заступника та першого заступника прокурора Волинської області. 6 травня 2005 року його було призначено на посаду заступника прокурора Одеської області. Також він встиг попрацювати у Координаційному комітеті по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю при Президентові України. І вже у лютому 2011 року Сергія Даніліна призначили на посаду прокурора міста Луцька.

Звісно, членам прокурорських сімей не заборонено займатись підприємницькою діяльністю. Однак, бізнес родини Даніліних з огляду на його рамки діяльності виглядає напрочуд цікаво. На сьогодні ПП «Даніела-Тур» займається туризмом, оптовою торгівлею посудом, виробами зі скла, фарфору кераміки, шпалерами та засобами чищення а також… орендою автомобілів. До бізнес-інтересів родини Даніліних відносять також і ресторан «Мелодія» та комплекс «Паганіні», які розташовані за тією ж адресою - вул. Електроапаратна,4.

На сьогодні ж сфера діяльності приватного підприємства розширилась ще більше. Тож з 2011 року ПП «Даніела-Тур» займається ще й здачею в оренду нерухомості. Наразі приміщення, які належать підприємству орендує митний пост «Луцьк». З огляду на те, що принцип ведення будь-якого бізнесу – отримання прибутку, наврядчи митники орендують склади безкоштовно. Тим паче, яке ж підприємство не захоче отримати від держави хоч якусь копійку. Швидше за все, фірма родини Даніліна непогано заробила на митному пості «Луцьк». Однак, чи задекларувала Алла Даніліна, дружина Луцького прокурора свої доходи – не відомо. Адже ніхто не може змусити підприємців оприлюднювати декларації про свої доходи.

Що ж до Сергія Даніліна, то остання декларація про його доходи свідчить про те, що він має на утримання дружину та доньку. Зарплата дружини у 2010 році становила 23,6 тисяч гривень в рік. Однак чи це заробітна плата, зарахована у якості доходу з підприємницької діяльності не відомо.

Варто лишень зауважити, що наразі дружина Сергія Даніліна, Алла Леонтіївна офіційно числиться лікарем-дерматовенерологом в обласному шкірвендиспансері. Тож цілком можливо, що на сьогодні у зв’язку з посадою свого чоловіка їй вигідніше бути справним лікарем і жити «на одну зарплату», аніж оприлюднювати статки, отримані за рахунок підприємницької діяльності.

На завершення, хотілося б зауважити, що бізнес родини Даніліних далеко не обмежується орендою чи торгівлею. У їхньому сімейному «ділі» також фігурує і нерухомість. Зокрема, за даними джерел інтернет-видання «Під прицілом», окрім будинку площею 200 квадратів у селі Тарасово, під Луцьком, де проживає родина Даніліних, вони ще мають квартиру на проспекті Перемоги у Луцьку та трикімнатну в Києві. «Проблема з житлом», вочевидь у Даніліних на особливому рахунку, тож вони вирішили їм запастись у кожному місті, де працював Сергій Вікторович. Щоправда, остання спроба була невдалою. Нагадаємо, що у 2006 році, в Одесі розгорівся скандал навколо елітної квартири. У той час, Сергій Данілін працював першим заступником прокурора Одеси. Тож зловживаючи службовим становищем, він випросив у прокуратури видати йому елітну квартиру, площею 156 квадратних метрів. Разом з тим, до складу своєї сім’ї, яку він утримує прокурор записав ще й сестру дружини та племінницю. Однак, контролюючі служби виявили в цьому порушення, так як квартира перевищувала розрахунки на одну особу в кілька разів. Тож елітну квартиру в новобудові віддали дитячому будинку сімейного типу, де виховувалось 22 дитини. Проте і це не зупинило Сергія Даніліна, тож він ініціював судовий процес. Позивач стверджував, що його сім’я у складі 5 осіб, вимушена була залишити квартиру з власними меблями і побутовою технікою, прихопивши лише деякі приватні речі. Однак квартир йому так і не віддали. Через скандал Сергія Даніліна відсторонили від посади, однак з прокуратури він звільнений не був.

Прокуратура Волині мала практику оприлюднення декларацій про доходи обласних та міськрайонних прокурорів. Однак після 2011 року, їх чомусь більше не оприлюднювали. Тож наскільки за два роки зросли статки родини прокурора Луцька Сергія Даніліна лишається лишень здогадуватись…