У селищі Ратно двом чоловікам вдалось обкрутити банк на 1,7 мільйона гривень. Зокрема чоловіки взяли кредит на фірму одного з них під заставу чужої техніки. Про це повідомляє інтернет-видання «Під прицілом».

Отож схема полягала в наступному: директор ПП «Фірма «Гамбіт» у 2008 році вирішив взяти кредит в «Ощадбанку». Однак для цього, йому було необхідно лишити в заставу якусь техніку або нерухомість. Оскільки ні того ні іншого в нього в достатній кількості не було, він звернувся до свого друга, директора ТзОВ «BSM Косметікс». Зі своїм товаришем чоловік домовився про виписку фіктивних документів, які засвідчували б наявність у директора ПП «Фірма «Гамбіт» техніки, достатньої для отримання позики в банку. Таким чином, спритники уклали фіктивний договір купівлі-продажу, однак фактично операція не була проведена. В результаті такої нехитрої оборудки, у директора ПП «Фірма «Гамбіт» на папері у власності опинились трактор колісний «John Deere-8430» та навантажувача «Daewoo» загальною вартістю 1 700 000 грн, а також екскаватор «KATERPILLAR-432D, трактори колісні «МТЗ-82,1», «МТЗ 1021», «John Deere-8430», «МТЗ-1121» і навантажувачі «AHLMANN-628» та «DAEWOO».

Більше того, директор ТзОВ «BSM Косметікс» виписав товаришу фіктивні рахунок-фактуру, видаткову накладну та договір купівлі продажу, що фактично засвідчувало наявність у нього цієї техніки. Тож після зібрання усіх документі та перевірки наявності заставного майна 01.10.2008 між Ратнівським ТВБВ Волинської філії ВАТ «Державний ощадний банк України» та ПП «Фірма «Гамбіт» в особі директора було укладено договір на отримання кредиту в сумі 1 700 000 грн. Цього ж дня спритник отримав на позичковий рахунок ПП «Фірма «Гамбіт» кредитні кошти в заявленій сумі. Отримавши від банку довгожданні гроші товариші-директори поспішили їх перевести у готівку, тож обнулили увесь рахунок.

В результаті цих дій директор ПП «Фірма «Гамбіт» за пособництвом директора ТзОВ «BSM Косметікс» шляхом обману заволодів чужим майном в особливо великих розмірах.

Даним вироком Луцький міськрайонний суд у жовтні 2010 року засудив ініціатора за ч. 3 ст. 365, (Переви́щення вла́ди або службо́вих повнова́жень) ч. 4 ст. 190, (шахрайство в особливо великих розмірах групою осіб) ч. 2 ст. 366 (службове підроблення) та ч. 2 ст. 364 КК України, однак колегія суддів досі постановляє ухвалу.

Однак директора ТзОВ «BSM Косметікс» на суді виправдали, на підставі п. 2 ч. 1 ст. 6 КК України - за відсутністю в його діях складу злочину.

Проте прокурор був незгідний з таким рішенням і назвав його безпідставним. Таким чином, він подав апеляцію з проханням визнати пособника винним і покарати. Справу переглядали вже і в Ківерцівському районному суді. Тож на цей раз було вирішено скликати цілу колегію суддів судової палати з розгляду кримінальних справ апеляційного суду Волинської області. Тож колегія переглянувши вирок попередньої інстанції вирішила задовольнити апеляцію прокурора частково.

Таким чином, за сукупністю вчинених злочинів йому винесено покарання у виді позбавлення волі строком на 3 роки 6 місяців з конфіскацією всього належного на праві приватної власності майна, та з позбавленням права обіймати посади, пов'язані з організаційно-розпорядчими та адміністративно-господарськими функціями в сфері підприємницької діяльності строком на 3 роки. Разом з тим, колегія суддів вирішила конфіскувати усе належне йому майно, зокрема: автомобіль «KYRON M 200», 2008 року випуску та кілька квартир