Сьогодні в сесійній залі Луцької міської ради відбулась підсумкова колегія управління охорони здоров'я про підсумки роботи галузі охорони здоров'я міста у 2012 році та завдання на 2013». Про це повідомляє інтернет видання «Під прицілом».

В якості доповідачів виступили Луцький міський голова Микола Романюк, начальник управління охорони здоров'я Луцької міської ради Федір Кошель, голова обласного комітету профспілки працівників охорони здоров'я Віталій Шахраюк, начальник управління охорони здоров'я Волинської обласної державної адміністрації Ігор Ващенюк та інші.

Зокрема, Федір Кошель прозвітував про стабільно позитивну динаміку у медичній галузі. Так, за державний кошт було придбано три автомобілі швидкої медичної допомоги, що послугувало забезпеченням швидкого десятихвилинного доїзду на виклик. На що просто таки хочеться попросити відгукнутися тих лучан, до яких швидка приїхала за десять хвилин…

Придбано черговий комп’ютерний томограф, тож суттєво поліпшилася діагностика захворювань. От якби ще й ціна на цю послугу була народною, а не депутатською…

За кошти благодійного фонду Ігоря Палиці закупили реанімаційне обладнання та УЗД-апарат для Луцького пологового будинку. Радує той факт, що з 2003 року Волинь залишається лідером по демографічній ситуації.

На поточний рік виділено 220 тис. гривень для хворих дітей, які потребують постійного прийому дороговартісних медичних засобів.

Бюджет розвитку міст виділив 1,5 млн. гривень на ремонтні роботи медичних закладів.

Однак, ситуація з рівнем захворюваності та смертності волинян залишається невтішною. Адже, 20% людей помирає таки у працездатному віці. А інфаркт міокарда та інсульти, попри великі досягнення у цій сфері, залишаються лідирувати в якості хвороб, які найчастіше закінчуються летально. До них приєднуються захворювання систем кровообігу, дихання та травлення.

Єдиним спасінням від онкологій є рання діагностика. Лише 54,7% онкохворих можуть прожити більше п’яти років, всі інші – більше одного року.

Тож, як наголосив начальник управління охорони здоровя Луцької міської ради, хвороби збільшуються в геометричній прогресії, а можливості медицини – в арифметичній. Як панацею, запропонував тримати позитивний емоційний, духовний і душевний стани.

Серед основних завдань на нинішній рік, начальник управління охорони здоров'я виокремив відкриття, буквально через півтора місяця, Центру первинної медико-санітарної допомоги №1 та завершення освоєння приміщень на вулиці Привокзальній 13, для потреб амбулаторії загальної практики сімейної медицини.

Головний лікар Луцької міської поліклініки №2 Ганна Кравчук наголосила на необхідності придбання нового сучасного рентген-апарату, адже теперішній працює ще з 1977 року та відкритті амбулаторій у віддалених районах міста. 

Варто зазначити, що лікарі отримали фінансування на медичне оздоровлення, так звану, тринадцяту зарплату, що явно потішить звичайного волинянина...