Чутки про те, що Луцький міський голова дає депутатам «неофіційні» вказівки стосовно того, як голосувати за те, чи інше питання – ходять вже давно. Проте, офіційно з депутатів про це ніколи не заявляв.

Більше того, у кулуарах міської ради подейкують, що міський голова полюбляє напередодні сесій проводити «неформальні» наради зі своїми депутатами-прибічниками. Разом з тим, обранці, яких Микола Романюк називає «своїми» не рідко напередодні засідань отримують від міського голови так звані «рекомендації» по голосуванню.

Зокрема у розпорядження інтернет-видання «Під прицілом» потрапила СМС-розсилка Миколи Романюка, здійснена низці депутатів міської ради.

Зокрема у повідомленні вказані лишень цифри і знаки + (плюс) та – (мінус) що фактично вказують на позитивне або ж негативне рішення, яке депутат має прийняти під час голосування. Таким чином, міський голова чітко дає зрозуміти обранцям яке рішення варто підтримати, а за яке не варто голосувати взагалі.

Найцікавішим у СМС-переписці є друге повідомлення Миколи Романюка, у якому він просить підтримати проекти рішень, які в порядку денному йдуть за номерами: 2, 3, 4, 5, 8, 14, 17, 18, 22, 23, 28, 39, 63, 65, 79, 81, 87, 88, 98,102, навпроти яких стоїть «плюсик».

Ми відшукали порядок денний сесії, напередодні якої відбулась СМС-розсилка. Зокрема 31.10.2012 року відбулась 34-а сесія Луцькради, на яку виносилось 104 питання.

Таким чином. Микола Романюк дав «своїм» депутатам вказівку проголосувати «ЗА» наступні питання порядку денного:

2. Про внесення змін до рішення міської ради від 30.12.2011 № 18/37 «Про бюджет міста на 2012 рік» із врахуванням змін.

3. Про внесення змін до рішення міської ради від 30.12.2010 № 3/6 "Про затвердження структури виконавчих органів ради, загальної чисельності апарату ради та її виконавчих органів».

4. Про затвердження Положення про Департамент «Центр надання адміністративних послуг».

5. Про реорганізацію комунальних лікувально-профілактичних закладів.

8. Про підсумки роботи комісії з позачергового обстеження квартир.

14. Про визначення меж скверу на вул. Кравчука (за будівлею РАЦС).

17. Про надання пільг по орендній платі за оренду нежитлового приміщення, що на вул. Богдана Хмельницького,1 Волинській обласній громадській організації «Братство бджолярів землі  Волинської Ройовий стан».

18. Про надання пільг по орендній платі за оренду нежитлового приміщення, що на пр - ті Волі, 8 підприємству «Освіта».

22. Про створення комунального підприємства «Ласка».

 23. Про програму розвитку конкурентоспроможної туристичної галузі у місті Луцьку на 2013 – 2014 роки.

28. Про надання Свято-Різдво-Богородичній громаді Української Православної церви в постійне користування земельної ділянки для  будівництва    та  обслуговування    храму  на   вул. Ранковій, 24  в місті Луцьку.

39. Про поновлення договору оренди землі ПП «УКРБІЗНЕСІНВЕСТ» для будівництва та обслуговування багатоквартирного житлового будинку з  вбудовано-прибудованими приміщеннями на пр-ті Соборності, 16в.

63. Про надання гр. Козицькому А.П. дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки для будівництва та обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд на вул. Журавлиній.

65. Про надання гр. Романчук В.Р. дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки для будівництва та обслуговування цегляного гаража на вул. Коцюбинського.

79. Про внесення змін до рішення міської ради міської ради від 10.05.2012 № 24/3 «Про передачу основних засобів державно-комунального підприємства «Молодість».

81. Про внесення змін до рішення міської ради від 20.11.2011 №16/6 «Про перейменування назв вулиць міста».

87. Про надання гр. Чернеті І.В. дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд на вул. Героїв УПА.

88. Про надання гр. Чернеті В.В. дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд на вул. Героїв УПА.

98. Про надання ПАТ КБ «ПРИВАТБАНК» та ТЗОВ «ТРИ Л» на умовах оренди земельної ділянки для реконструкції та обслуговування нежитлових приміщень на пр-ті Відродження, 1.

  102. Про надання ЗАТ  «Універмаг «Луцьк» дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки на пр-ті Волі,1

Разом з тим, Микола Романюк у своєму СМС-повідомленні дав депутатам вказівку голосувати по питанню №82. ( Про скасування рішення виконавчого комітету Луцької міської ради від 08.11. 2012 № 743-1.) -  «ПРОТИ». У даному рішенні виконкому йдеться про розміщення ТзОВ «Емпіро-Україна» кафе з дитячим майданчиком поблизу Міської дитячої поліклініки, що на проспекті Волі.

Зокрема він порадив депутатам не підтримувати пропозицію депутата від «Свободи» Святослава Боруцького, який виступав проти надання дозволу вищезгаданій фірмі на встановлення тимчасої споруди.

Варто зауважити, що дивним чином, з приходом Миколи Романюка на посаду міського голови зникла перша версія сайту міської ради, який дозволяв громадськості переглядати прийняті рішення міської ради та виконавчого комітету за попередні роки. Тож на сьогодні перевірити інформацію про прийняття того чи іншого питання практично неможливо.

Разом з тим, віднедавна у міській раді перестали оприлюднювати усі проекти рішень, зокрема земельні питання. Тож з'ясувати які питання земельного характеру будуть виноситись на чергову сесію – також практично неможливо. За дивним збігом обставин, вони з'являються лишень у день сесії, та й то тільки у вигляді загально переліку. Таким чином, з'ясувати зміст таких проектів рішень нереально. Їх роздають лишень депутатам міської ради -  на офіційному сайті Луцькради з'являються лишень ті, які пройшли голосування під час сесії.

Вочевидь, комусь вигідно, аби громадськість не знала, які питання земельного характеру розглядатимуть депутати на чергових сесіях. З огляду на «прибутковість» таких питань можна припустити, що їх зумисне притримують від розголосу, адже найбільш резонансними є саме питання «дерибану» землі.

Що ж до СМС-повідомлень, то в міськраді подейкують, що розсилки непоодинокі. Однак депутати намагаються нерозголошувати інформацію про вказівки міського голови стосовно голосування за ті, чи інші питання.

В кулуарах же депутати пошіптують, що з боку Миколи Романюка це вже виглядає доволі нахабно, адже подібні СМС-повідомлення несуть в собі не просто «рекомендаційний» характер…