Прокуратура вимагає від суду визнати депутата Луцької міськради Рустама Дячука винним у розтраті комунальних грошей в особливо великих розмірах та призначити йому покарання у вигляді шести з половиною років позбавлення волі.

Про це йшлося 12 лютого під час засідання суду, повідомив власкор IA ZIK.

На думку державного обвинувачення, Дячук учинив розтрату комунального майна в особливо великих розмірах, коли перебував на посаді директора ДКП «Луцьктепло». Мовляв, кілька років тому він уклав договір із приватною фірмою «Нотінгем хаус» про проведення оцінки вартості приміщення котельні на вулиці Карбишева. А котельня ця нібито не належала ДКП «Луцьктепло», тож гроші, заплачені за оцінку, витрачені марно. А це – 70 тисяч гривень.

Інший факт – це договір із адвокатом Часник про надання юридичної допомоги. Хоча на ДКП був власний юрвідділ, однак Дячук звернувся за послугами до Часник. Гроші, заплачені їй обсягом 144 тисячі, на думку прокуратури, теж свідчать про марнотратство колишнього директора ДКП.

Таким чином, вважають у прокуратурі, Дячук завдав територіальній громаді Луцька збитків на понад 214 тисяч гривень. А тому обвинувачення просило суд визнати Дячука винним у злочині за частиною 4 статті 191 Кримінального кодексу і призначити міру покарання у вигляді шести з половиною років позбавлення волі.

Зі слів адвоката, державному обвинуваченню не вдалося довести однієї з обов’язкових ознак злочину – корисливого мотиву. Адже, укладаючи ці договори, Дячук діяв в інтересах територіальної громади. Захист підкреслив, що матеріальної вигоди не здобув ані депутат, ані його близькі. Мовляв, Дячук не був знайомий ані з адвокатом Часник, ані з директором «Нотінгем хаус» Бондарем. Свідки, допитані в суді, засвідчили, що Рустам Дячук діяв відповідно до законодавства.

«А замисел без умисла – вимисел», – зазначив адвокат.

Залучаючи ТОВ «Нотінгем форест» для оцінки вартості котельні на вулиці Карбишева, Дячук діяв у межах закону. Адже ДКП «Луцьктепло» було серед числа засновників підприємства, якому належала котельня. Фактично, котельня і становила частку ДКП у тому товаристві.

Отож, захист просив суд постановити виправдальний вирок.

Дячук також підкреслив, що діяв в інтересах лучан. Він нагадав, що у 2004 році ДКП внесло котельню на Карбишева як статутну частку до ТОВ «Східноєвропейська теплогенеруюча компанія». Якщо її оціночна вартість спершу становила понад 8 мільйонів гривень, то після переоцінки фахівцями фірми «Нотінгем хаус» зросла у 2,5 раза – до 19 мільйонів. Тобто, якщо міська влада захотіла б вийти зі складу засновників «Східноєвропейської теплогенеруючої компанії», то отримала б значно більше грошей. А переоцінка коштувала 70 тисяч гривень.

Подібна ситуація і з послугами адвоката Часник. Із ДКП хотіли стягнути 1,6 мільйона гривень, які мала би погасити держава за різницю у тарифах 2006 року. Отож, коли «Луцьктепло» програло справу в апеляційній інстанції, то начальник юрвідділу нібито визнала, що в касаційній перемогти не зможе. Саме тому, каже Дячук, і залучили приватного адвоката. Як наслідок, заплатили 140 тисяч гривень, але справу про стягнення 1,6 млн у Вищому господарському суді виграли. А після цього з ДКП уже не намагалися стягнути аналогічні суми за 2007-2012 роки. «Таким чином, для громади зекономили ще 10 мільйонів гривень», – заявив депутат міськради.

Тож він не визнав своєї вини у інкримінованому злочині та просив у суду оправдального вироку.

Наразі в судовому засіданні оголошено тижневу перерву.