Сьогодні, в центрі Луцька, відбулась акція протесту проти закону №50З8-VI «Про внесення змін до деяких законів України про ліцензування імпорту лікарських засобів», прийнятого ще в липні. Тож громадськість, якої торкнулось це питання вишикувалась у символічну чергу за ліками до однієї з центральних аптек. Про це повідомляє інтернет-видання «Під прицілом».

Громадський актив Луцька обурює те, що згідно зі змінами всі ліки імпортного виробництва, відтепер мають проходити процедуру ліцензування. На цей час немає ані відповідального уповноваженого органу, ані відповідних ліцензійних умов, що може призвести до виникнення нових корупційних схем в системі обігу лікарських засобів.

Відповідно до цього закону з 1 березня всі імпортні ліки (близько 8000 найменувань) зупиняться на митниці. Імпортні ліки складають велику частку препаратів для лікування тяжких захворювань, серед яких діабет у дітей і вагітних, пульмонологія, дитяча та доросла онкологія та онкогематологія, інсульти, інфаркти, кардіохірургія, ВІЛ/СНІД, туберкульоз, гепатит.

У довгостроковій перспективі закон призведе до послаблення конкуренції на ринку та виникнення загрози монополізації, а додаткові видатки, накладені на суб’єктів господарювання внаслідок дії цього закону, можуть значно вплинути на підвищення ціни на лікарські засоби. В результаті цього вони стануть майже недоступні для пересічного українця.

Таким чином, організатори акції вирішили зібрати підписи, під петицією, на скасування даного закону, який становить загрозу для життя і здоров`я громадян України, залежних від препаратів іноземного виробництва.