Сьогодні у Луцьку відбулась зустріч керівників Луцької міської ради і дирекції ДКП «Луцьктепло» з представниками Європейського банку реконструкції та розвитку і компанії «Ramboll», на якій було більш детально обговорено умови кредитування проекту масштабної модернізації міської системи теплопостачання. Про це повідомляє інтернет-видання «Під прицілом».

Тож за словами представника компанії «Ramboll» Джозефа Херца, вони визначили для себе 4 основні напрямки реалізації проекту – діяльність компанії (ДКП «Луцьктепло»), транспортування, розприділення та споживання тепла, які будуть модернізовуватись за грантові кошти та кредит ЄБРР. Таким чином експерти визначили 7 основних компонентів цього проекту. Як результат – найбільше уваги вони приділять модернізації котелень та теплових мереж. Найменше ж модернізацією зачеплять споживачів.

«Менше трішки уваги приділено кінцевому споживачу, як кінцевого споживача я вважаю мешканця квартири в багатоквартирному будинку», - зауважив Джозеф Херц.

Разом з тим, він розповів, що у багатоквартирних будинках за цією програмою буде встановлено кількасот індивідуальних теплових пунктів.

Що ж до умов кредитування, то міський голова поцікавився у представників ЄБРР щодо остаточних відсотків та термінів повернення.

Тож за словами представниці ЄБРР Дар’ї Кочубинської, як і планувалось окрім інвестиційного гранту європейська фінустанова готова видати Луцьку кредит в розмірі 10 мільйонів євро. Щодо відсоткової ставки, то вона підтвердила, що кредит надаватиметься під 7-8% річних на 13 років. Разом з тим остаточно визначено пільговий термін повернення кредиту, який становитиме три роки. За цей період мають бути освоєні кредитні кошти і завершено реалізацію програми модернізації. Лишень після того Луцьк почне повертати борг ЄБРР.

Таким чином, не складно підрахувати , що в кінцевому варіанті сплачуючи щорічно 7-8% по кредиту протягом 13 літ Луцьку в сумі доведеться сплатити не 10 мільйонів євро (), а фактично усі 20. Більше того, за словами представників ЄБРР дострокове погашення потягне за собою окремі стягнення, адже як будь-яка комерційна установа банк має плани отримати з такої співпраці фінансову вигоду.

Тим часом термін каденції міського голови Миколи Романюка сплине, і борги знову ж таки пов’язнуть на плечах його наступників та громади.