Нещодавно на сайті Луцької міської ради опубліковано проект рішення «Про умови оплати праці заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів міської ради Яковлева Тараса Володимировича» від 13.02.2013 року підготовленого відділом кадрової роботи та нагород, який планується винести на чергову сесію Луцької міської ради. Таким чином депутати під час наступного засідання мають погодити Тарасу Яковлєву зарплату фактично «заднім числом».

Питання призначення молодого чиновника на посаду заступника міського голови Миколи Романюка дедалі обростає все більш пікантними чутками, однак найцікавіше наразі не хто стоїть за спиною малодосвідченого держслужбовця а те, якими привілеями його обдарує влада.  Чи не перший «плюс» такої високої посади – гідна заробітна плата, яку ще мають погодити депутати міської ради.

Таким чином відповідно до Закону України “Про службу в органах місцевого самоврядування”,  керуючись постановою Кабінету Міністрів України від 09.03.2006 № 268 “Про упорядкування структури та умов оплати праці працівників апарату органів виконавчої влади, органів прокуратури, судів та інших органів” міська рада планує: (далі по тексту проекту рішення)

«1. Установити заступнику міського голови з питань діяльності виконавчих органів міської ради Яковлеву Тарасу Володимировичу:

1.1. Щомісячну надбавку за високі досягнення у праці або за виконання особливо важливої роботи, розроблення проектів нормативно-правових актів та проведення експертизи проектів таких актів у розмірі 70 відсотків посадового окладу з урахуванням надбавки за ранг посадової особи місцевого самоврядування та надбавки за вислугу років.

1.2. Щомісячну надбавку за вислугу років у розмірі 15 відсотків до посадового окладу з урахуванням надбавки за ранг (стаж роботи, який дає право на надбавку станом на 27.02.2013 становить 5 років 10 місяців 4 дні).

2. Виплату зазначених надбавок установити з 31.01.2013 року.

3. Надавати заступнику міського голови з питань діяльності виконавчих органів міської ради Яковлеву Тарасу Володимировичу матеріальну допомогу для вирішення соціально-побутових питань та допомогу для оздоровлення при наданні щорічної відпустки  у розмірі середньомісячної заробітної плати.

4. Проводити преміювання заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів міської ради Яковлева Т.В. у розмірі до 100 відсотків посадового окладу в межах фонду преміювання.

5. Виплату  матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань та допомоги для оздоровлення при наданні щорічної відпустки, а також преміювання заступників міського голови з питань діяльності виконавчих органів міської ради здійснювати на підставі розпоряджень міського голови  у межах фонду оплати праці».

Лише за загальними підрахунками Тарас Яковлєв у рік отримуватиме близько 105 тисяч гривень. Тож про це детальніше…

З огляду на те, що у проекті рішення не вказано обсяг посадового окладу для нового заступника міського голови ми взяли за основу розмір окладу його попередника – Василя Байцима. Більше того, посадові оклади у всіх трьох заступників міського голови (окрім першого заступника Святослава Кравчука) є рівними і становлять 2855 гривень.  Разом з тим для порівняння ми візьмемо доходи Василя Байцима, декларацію про які він оприлюднював коли балотувався в депутати на черговий виборах до Верховної Ради у жовтні 2012 року.

Тож згідно з декларацією про доходи заробітна плата Василя Байцима становила у рік 91,1 тисячу гривень. Зокрема у неї входило: 100% посадового окладу - 2875 грн , 70% надбавки – 1998 грн, 40% щомісячної премії – 1142 грн, 15% щомісячної  надбавки за вислугу років – 428 грн та 10% надбавки у зв’язку з роботою, яка передбачає доступ до державної таємниці – 285 грн. Загалом щомісячна заробітна плата Василя Байцима становила за приблизними підрахунками 6700 гривень. Тож загалом за рік, на його утримання з бюджету в якості зарплатні було витрачено 80,5 тисяч гривень. Решту 10 тисяч гривень, які задекларував екс-заступник міського голови в якості «трудових» йому призначались в якості відпускних (яка повинна нараховуватись щорічно в розмірі щомісячної зарплатні) і частково як матеріальна допомога.

Що ж до новоспеченого заступника мера – Тараса Яковлєва, то на сьогодні вже стає зрозуміло, що його утримання обійдеться міському бюджету у значно більшу копієчку. Зокрема якщо спиратись на обсяг посадового окладу його попередника, а він якщо не зріс, то швидше лишився на тому ж самому рівні, з останнього проекту рішення стає зрозуміло, що зарплатня Тараса Володимировича, попри молодий вік і невеликий досвід - буде дещо вищою, аніж у Василя Федоровича.

Отож, беручи за основу оклад у 2855 гривень підрахуємо:

- щомісячна надбавка за високі досягнення у праці у розмірі 70% посадового окладу – 1998 грн,

- щомісячна надбавка за вислугу років у розмірі 15% посадового окладу – 428 грн

- преміювання заступника міського голови Яковлева Т.В. у розмірі до 100 відсотків посадового окладу – до 2855 грн!!!

Таким чином, беручи за 1 оклад 2855 гривень можна підрахувати, що в місяць Тарас Яковлєв на посаді заступника міського голови отримуватиме більше 8000 гривень. Окрім цього щороку йому надаватиметься матеріальна допомога для вирішення соціально-побутових питань та допомогу для оздоровлення при наданні щорічної відпустки  у розмірі середньомісячної заробітної плати – близько 8000 гривень.

Зокрема, якщо зарплатня Василя Байцима обраховувалась у рік  в межах 30 окладів з лишком, то Тарас Яковлєв фактично матиме близько 37 окладів у рік.  Тож якщо взяти до уваги той же посадовий оклад в розмірі 2855 гривень, стає зрозуміло, що на утримання молодого посадовця з бюджету піде понад 100 тисяч гривень.

Таким чином, на чергову сесію Луцької міської ради буде виноситись проект рішення «Про умови оплати праці заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів міської ради Яковлева Тараса Володимировича». Тож остаточне слово стосовно того скільки доведеться витрачати з міського бюджету на виплату заробітної плати новоспеченого заступника мера – за депутатами. Разом з тим, влада навіть не збирається питати у лучан чи згідні вони утримувати настільки «дорогих» чиновників за свій кошт, адже фактично міський бюджет і є спільним гаманцем громади Луцька, тож і «харчуватиметься» віце-мер за кошти лучан.