Секретар судової палати з розгляду цивільних справ Апеляційного суду Волинської області Оксана Завидовська-Марчук розповіла про те, що на сьогодні у судах спостерігається активна співпраця з представниками ЗМІ, - інформує «Під прицілом».

Про це представниця суду заявила сьогодні під час десятої конференції проекту USAID «Правова країна», в рамках якої було оголошено про створення Всеукраїнської коаліції з надання правової допомоги.
Зокрема, перед широким загалом юристів та правозахисників жінка заявила про те, що місцеві суди – відкриті для журналістів і навіть сприяють їм у висвітлені інформації. Разом з тим, Оксана Завидовська-Марчук розповіла столичним гостям, що в Апеляційному суді навіть практикують запрошувати журналістів на слухання по резонансним темам. Окрім цього, вона розповіла й про те, що канцелярією суду відповідно до норм законодавства розроблено для журналістів формуляри запитів на інформацію та клопотання про інформаційне висвітлення справи. Мовляв процедура швидка та ефективна і сприяє оперативному висвітленню інформацію про діяльність судів.
Однак присутніх журналістів слова Оксани Завидовської-Марчук дещо вразили, адже всім відомо, що не всі судді полюбляють, аби на їх слухання були присутні журналісти. Більше того, окремі представники Феміди практикують «виставляти за двері» представників ЗМІ посилаючись на незгоду однієї зі сторін. Разом з тим, якщо законодавством дозволено присутність ЗМІ і справа дійсно не має особливого скандального характеру і наявність журналістів та висвітлення інформації не зашкодить учасникам судового процесу – судді не мають права сказати кореспонденту «Вийдіть бо я не хочу щоб ви були присутні на слуханні». Подібні випадки траплялись здебільшого у Луцькому міськрайонному суді. Проте, аби не вступати у безпосередній конфлікт з журналістами віднедавна там започаткували подавати перед самісіньким судовим розглядом окреме клопотання на дозвіл бути присутнім на слуханні. Процедура триває близько пів години, однак і вона не гарантує що журналіст матиме повне право слухати засідання в залі суду, адже суддя може відмовити у клопотанні за зачиненими дверима. Тож таким чином судді почали уникати обґрунтувань у своїх відмовах.
Тож про яку «відкритість судів для ЗМІ» говорила секретар судової палати з розгляду цивільних справ Апеляційного суду Волинської області Оксана Завидовська-Марчук так і лишилось нез’ясованим. Детальніше у відео…