Сьогодні в актовій залі Управління охорони здоров'я Волинської облдержадміністрації відбулася зустріч лікарів та меценатів з хворими на цукровий діабет. Зокрема, за сприянням благодійного фонду Ігоря Палиці «Новий Луцьк» діабетики безкоштовно отримали життєво необхідні пристрої для вимірювання рівня глюкози в крові - глюкометри та пластини до них. Про це повідомляє інтернет-видання «Під прицілом».

Сучасне життя диктує свої правила – в умовах постійного стресу кількість людей, хворих на цукровий діабет невпинно зростає, тоді як щоденне життя діабетика потребує немалих зусиль хворого та чималих фінансових затрат. Тож, коли держава невзмозі дійти та допомогти кожному хворому, велику роль відіграють саме благодійні фонди. Тому, як висловилася заступник голови фонду Ігоря палиці «Новий Луцьк» Ірина Констанкевич, вони з'ясували, що хворі на цукровий діабет потребують допомоги, тому й придбали для них глюкометри та пластини до них.

До речі, вартість глюкометра в аптеках міста коливається від 350 гривень. Упаковка пластин до нього – приблизно 200 гривень, а вистачає її в здебільшого лише на тиждень. Тож щоденний контроль за рівнем цукру в крові, без урахування самого лікування, є досить таки затратним. Тому, допомога меценатів в цьому плані виявилася досить доречною.

Більше того, у громадській приймальні Ігоря Палиці також надають допомогу на придбання ліків та продуктів харчування. Приміром, на харчування видається карточка на суму від 250 гривень, і по ній людина може придбати собі продукти харчування в мережі супермаркетів «Пакко».

Наразі в одному лишень обласному центрі нараховується 5 тисяч 649 хворих на цукровий діабет. Разом з тим, зростає кількість тих, хто хоче нажитися на хворобі інших. Так головний ендокринолог Волинської області Лариса Джанкарашвілі застерегла усіх присутніх «не куплятися на рекламу тих, хто обіцяє вилікувати від цукрового діабету». «Наразі хвороба цукрового діабету є невиліковною, тоді як в Києві є професор, який за 3 тисячі 200 доларів США обіцяє вилікувати цю хворобу, і при цьому не дає жодних гарантій, тому що їх просто немає», -  зауважила вона.

Варто зазначити, що на даний час діє державна програма по якій діти-підлітки та вагітні жінки отримують глюкометри безкоштовно.

Стосовно ситуації з інсуліном заступник начальника управління охорони здоров'я Волинської ОДА Іван Грицюк запевнив, що попри певні перебої з цим препаратом, ситуація наразі стабілізувалася.

«Маємо 9 мільйонів гривень на закуплю інсуліну. Тож, 3 з половиною тисячі хворих волинян вже отримали цей препарат. Ще 7 тисяч отримали цукрознижувальні таблетовані середники»,  - розповів чиновник.

Доречі, з 1 квітня по 31 травня цього року волиняни мають змогу безкоштовно перевірити рівень цукру в крові в медичних лабораторіях «Сінево».