Нещодавно на митному пості «Ягодин» Ягодинської митниці затримали водія автомобіля «FIAT-DUKATO», який використовуючи смугу спрощеного митного контролю «зелений коридор», намагався незаконно ввезти з Польщі до України контрабандну косметику. Про це повідомляє інтернет-видання «Під прицілом».
Зокрема у нього виявили не задекларовані 14 найменувань косметичних та гігієнічних засобів догляду в загальній кількості 33 шт. загальною вартістю 5540 грн.. Контрабанда знаходився під кришкою акумуляторного відсіку, попереду першого ряду сидінь а також в тайниках, а саме: в лівій боковині за декоративною обшивкою багажного відділення.
Таким чином, йому інкримінували вчинення правопорушення, передбачене ч. 1 ст. 483 МК України (Переміщення або дії, спрямовані на переміщення товарів через митний кордон України з приховуванням від митного контролю).
Тож у власника вилучили усю косметику загальною вартістю 5540 гривень та автомобіль «FIAT-DUKATO» 2006 р.в. вартістю 98,555 тисяч гривень.
В результаті Любомльський районний суд визнав чоловіка винним у вчиненні правопорушення, і на нього накладено стягнення у виді 5540 гривень штрафу з конфіскацією в дохід держави контрабандного товару та належного йому автомобіля, на якому він перетинав кордон.
Однак контрабандист подав апеляцію, мотивуючи її тим, що конструктивних змін в автомобіль не вносилось і спеціально виготовлених тайників в автомобілі не було. Проте у суді його твердження спростували, оскільки доступ до тайників був можливим лише після відповідного демонтажу, що вказує на навмисне приховування контрабандного товару шляхом розбирання дверей.
Таким чином, Апеляційний суд Волинської області задовольнив його скаргу частково, лишивши основу і скасувавши лише частину про стягнення з чоловіка на користь Ягодинської митниці 1969 гривень витрат за зберігання товарів та автомобіля.