У Луцьку відбулась презентація унікальної факсимільної копії Луцького Псалтиря XIV ст. Про це повідомляє «Під прицілом».

Це унікальна історична пам’ятка книжкового мистецтва. Книга довгий час була не відома людству. Зокрема, оригінал її було знайдено у Лаврентієвській бібліотеці  Флоренції.

«Справа зроблена. Це унікальна книга , яка давно не потрапляла до рук людських. Книга була написана ще до з’їзду монархів. Це слава нашого Луцька. Це гроші не Клімчука, а фонду «Рідна Волинь», - заявив Борис Клімчук.

Варто зауважити, що книга видана 1 тисячою примірників. У бібліотеці Флоренції у 2011 році працювали волинські священнослужителі, які відсканували Псалтирь. Унікальність книги полягає і в тому, що у ній вказана точна дата смерті князя Любарта – серпень 1383 року.

Під час презентації стало відомо, що є домовленість про проведення презентації Луцького Псалтиря у Римі, Мілані, Флоренції, Нью-Йорку, Вашингтоні. Туди ж священнослужителі пропонують поїхати і Борису Клімчуку. А другий проект, який хочуть втілити у життя – це зробити копію «Холмського Євангеліє», яке до цих пір закрите і недоступне для людей.

До того ж, митрополит Ніфонт нагородив голову обласної державної адміністрації Бориса Клімчука та його заступника Володимира Войтовича орденами Святителя Миколая Чудотворця.

Варто нагадати, що вчора 24 квітня, факсимільну копію Луцького Псалтиря презентували у Києві. Саме тоді губернатор Волинської області передав один із примірників унікального видання Президенту України.