Нещодавно, з’явилась інформація про те, що ПП «Руфусів», яке виграло тендер на санітарне прибирання вулиць Луцька, не справляється зі своїми обов’язками. Відтак, кореспонденти «Під прицілом» вирішили перевірити, в якому ж стані знаходяться вулиці нашого міста, та чи справляється приватне підприємство зі своєю роботою.

Почнемо з того, що ПП «Руфусів» виконує послуги з санітарного очищення вулиць міста. Зокрема, свою роботу за умовами договору, підприємство почало виконувати з березня цього року. У січні та лютому з ними продовжили договір ще з минулорічного тендеру. Зокрема, в зимовий період підприємство займалось посипанням доріг та зупинок соляно-піщаною сумішшю на тих територіях міста, які закріплені за ними.  До речі, через цьогорічні погодні умови взимку, згідно зі слів директора департаменту житлово-комунального господарства Луцької міської ради Івана Кубіцького було висипано 8,3 тисячі тонн піщано-соляної суміші при нормі в 3,2 тисячі тонн для міста.

Зараз на приватному підприємстві «Руфусів» працює близько 17 одиниць техніки та щонайменше 60 працівників.

 

 

 

Варто зауважити, що спеціалізованої техніки у житлово-комунальних підприємствах Луцька немає. Натомість, усю роботу виконують працівники вручну. В той же час, саме ПП «Руфусів» надає послуги з прибирання за допомогою спеціалізованої техніки, яка може чистити дороги, тротуари та вулиці у місті.

 

 

 

 

 

За умовами тендеру, з березня цього року уже було вивезено з міста близько 120 камазів сміття, і це ще не кінець, оскільки у місті триває прибирання після зими.

Що стосується територій, які має прибирати підприємство, то вони розкидані майже по усьому місту, оскільки кожен район розподілений і між підприємством і між ЖКП. Здебільшого на відповідальності приватного підприємства «Руфусів» центральні вулиці Луцька.

У свою чергу, ми вирішили опитати і самих працівників підприємства, прибиральників міста, аби дізнатись які території вони прибирають, скільки годин на добу працюють та скільки задіяно техніки. Відтак, одна із працівниць розповіла, що особливо багато роботи зараз, перед Великоднем.

Бригада, яка закріплена за кожною окремою територією у місті, складається приблизно з 15 працівників. Дуже допомагають машини, які очищають дороги та тротуари. Робочий день працівників починається о 5 годині ранку і закінчується десь опівночі. Робота ускладнена тим, що взимку майже втричі більше було викинуто на посипання доріг та тротуарів піщано-соляної суміші, тому якщо  в минулому році пісок, який лишався після зими швидко прибирався, то в цьому році його втричі більше, в зв’язку із цим і об’єми робіт виросли втричі. Не останню роль відіграє байдужість мешканців міста. Зокрема, багато людей, виносять сміття з під’їздів та викидають його просто на вулиці, не донісши до смітників. Таке сміття в подальшому розноситься бродячими тваринами, що знову ж таки додає роботи.

Тож, зважаючи на усе, можна дійти висновку, що місто прибирається в посиленому режимі.Однак,у зв’язку з величезною кількістю, як посипаної суміші так і сміття, яке люди викидають йдучи по вулиці, а не в спеціальні контейнери, ще є багато територій, які потребують прибирання.

 

 

 

Тому, давайте поважати працю людей, які вносять свій вклад в очищення міста та разом зробимо наше місто чистішим та гарнішим для нас та наших дітей.