Нещодавно на сторінках інтернет-видання «Під прицілом» було розміщено новину під заголовком «У медичних фабрик «Віола» та «Галичфарм» виявили неякісні медичні препарати». Зокрема у матеріалі йдеться про те, що у Волинській області проводиться інтенсивний контроль за недопущенням у продаж неякісних лікарських засобів. Таку інформацію озвучила на засідання комісії Волинської обласної ради заступник начальника Державної служби з лікарських засобів у Волинській області Ірина Вараніцька.

Зокрема, вона під час засідання повідомила, що Державною службою з лікарських засобів у Волинській області фактів наявності на складах області неякісних лікарських засобів - не виявлено. Разом з тим, під час інспектування було виявлено факти наявності у медустановах лікарських засобів, які не відповідають нормам. Тож, члени комісії попросили її назвати винуватців, аби громадськість знала їх, так би мовити, «в обличчя». Тож, Ірина Вараніцька повідомила, що було виявлено препарати виробництва АТ «Галичфарм», «Віола» а також пакистанської фармкомпанії.

Ця новина облетіла усю Україну. Тож, не довго думаючи, корпорація «Артеріум», до якої входить як учасник АТ «Галичфарм», звернулася до редакції інтернет-видання «Під прицілом» з листом у якому наполегливо просила зняти матеріал, оскільки він містить неправдиву інформацію. Мовляв, це може вводити споживачів їхніх лікарських засобів в оману. Більше того, як переконують у листі представники корпорації «Артеріум» їхні зауваження підтверджуються дзвінками споживачів, здійсненими на гарячу лінію корпорації у зв’язку з розміщеним на сторінках інтернет-видання «Під прицілом» матеріалом.

Зокрема, як спростування недостовірної інформації керівництво корпорації «Артеріум» наводить лист Державної служби з лікарських засобів від 8.04.2013, в якому зазначалося лише про можливу фальсифікацію однієї серії одного лікарського засобу, виробництва АТ «Галичфарм». Тож, беззаперечним аргументом стало: «Це завдає шкоди діловій репутації як безпосередньому виробнику, так і корпорації «Артеріум» та негативно впливає на прийняття споживачами рішення щодо придбання лікарських засобів, що реалізуються останньою».
На такий суттєвий аргумент ми не могли не відповісти - а хто ж тоді відповідатиме за здоров’я тих же споживачів, яким до рук можуть потрапити неякісні лікарські засоби цього виробництва і чи не нашкодить діловій репутації те, що від вживання неякісних препаратів може хтось постраждати?

Таким чином, ми звернулися за спростуванням, або ж підтвердженням цієї інформації до заступника начальника Державної служби з лікарських засобів у Волинській області Ірини Вараніцької, яка під час засідання комісії з охорони здоров’я і назвала фірми, які «засвітились» на неякісних ліках.

Таким чином у держслужбі роз’яснили, що з початку року під час планових інспекційних перевірок було відібрано ряд зразків лікарських засобів. В результаті лабораторних досліджень було встановлено, що 6 серій зразків лікарських засобів не відповідають вимогам за окремими показникам вимог Аналітично нормативної документації.

Серед цих шести зразків опинився також і препарат «L-ЛІЗИНУ ЕСЦИНАТ» виробництва АТ «Галичфарм». Таким чином, висновок лабораторії, якаперевірила препарат 6.03.2013 було направлено до Києва, адже остаточно винести рішення про те, що він "не якісний" можуть лише у столиці.

Разом з тим, за нашим запитом Державна служба з лікарських засобів у Волинській області надала підтвердження про виявлення цього препарату в медзакладах області. 

Як виявилось сумнівний лікарський препарат виробництва АТ «Галичфарм» було виявлено у лікувально-профілактичному закладі «Волинський обласний госпіталь інвалідів війни» та у Рожищенській центральній районній лікарні. У висновку експертів йдеться, що вилучений препарат не відповідає вимогам МКЯЛЗ до РП №UA/2131/01/01 від 25.08.09. Разом з тим, на упаковках з ампулами був відсутній водяний знак, який зазвичай гарантує якість товару.