Останнім часом волинські ЗМІ стали бити на сполох про те, що Луцький замок руйнується. Старовинна фортеця-резиденція литовського князя Любарта, яка увійшла до сімки чудес України, вкрилася численними тріщинами. Однак, із відкриттям туристичного сезону  цими вихідними, ознаки руйнування просто замаскували. Тож, якщо найближчий туристичний сезон твердиня ще якось переживе, то нащадкам можуть дістатися вже тільки руїни Луцького замку, - інформує «Під прицілом».

Аби з'ясувати, як все ж таки м місцева влада наважилася на те, аби гостинно відкрити двері замку, який знаходиться, м'яко кажучи не в найкращому стані, інтернет-видання «Під прицілом» звернулося до головного спеціаліста з питань реставрації та реконструкції Управління містобудування та архітектури Волинської ОДА Петра Троневича.

Він в свою чергу підтвердив той факт, що наразі частина замкових мурів через неналежний стан просто зачинені для відвідувачів.

«Луцький замок є Верхній та Нижній, себто Окольний. В нас зараз проблема саме з Окольним замком, адже там перш за все необхідно укріпити стіну. Також потрібно провести дослідження, чи можна використовувати його в галузі туризму. А у Верхньому замку потрібно встановити дерев'яні конструкції. А перш за все потрібно зробити покриття галереї», - розповів Петро Троневич.

На запитання, чи виділяються з бюджету кошти на реконструкцію замку, головний спеціаліст з питань реставрації та реконструкції Управління містобудування та архітектури Волинської ОДА відповів, що є відповідне доручення Президента, однак коштів поки що так і не виділили. Поміж тим, вже здійснюється фінансування на реставрацію картинної галереї Волинського краєзнавчого музею.

Цікаво, що ще кілька днів тому на стінах Луцького замку, навіть на віддалі, були помітні пошкодження. Зокрема, зі сторони Старого ринку на зовнішній стіні «красувалася» досить велика тріщина.

Вочевидь, для того аби не відоякувати туристів, найбільш помітні тріщини на сьогоднішній день старанно заліпили. Проте, це маскування протримається недовго, оскільки перш ніж штукатурити, потрібно здійснити серйозні роботи з укріплення стін, принаймні так стверджують волинські краєзнавці.