Нещодавно у Луцькому міськрайонному суді Волинської області розглядали кримінальну справу проти голови правління ВАТ «Луцьк Фудз», який тривалий період часу ухилявся від сплати податків, - інформує «Під прицілом».

Так, голову правління ВАТ «Луцьк Фудз» обвинувачують в ухиленні від сплати податків, що підлягали перерахуванню товариством ПАТ «Луцьк Фудз» до державного бюджету.

Тож, для втілення злочину в життя, шахрай уклав та підписав від імені голови правління ВАТ «Луцьк Фудз» договір купівлі-продажу, згідно з яким ТзОВ «Медео-Захід» нібито реалізовувало товариству «Луцьк Фудз» сільськогосподарську продукцію та томатну пасту.

Однак як виявилося, умови договору не виконувалися. Більше того, у чоловіка навіть не було наміру виконати їх.

Зокрема, згідно зазначеного договору, за невстановлених обставин, обвинуваченому було складено неправдиві документи про фінансово-господарські операції (придбання товариством «Луцьк Фудз» товарів у ТзОВ «Медео-Захід», а саме видаткові та податкові накладні, які в дійсності не виконувалися).

Варто зауважити, що згідно документів товариство «Луцьк Фудз» придбало у ТзОВ «Медео-Захід» сільськогосподарських товарів та томатної пасти на 8 883 547 гривень, в тому числі й ПДВ - 1 480 591 гривня.

Окрім цього, задля створення видимості постачання буцімто придбаних товариством «Луцьк Фудз» товарів було складено неправдиві документи товарно-транспортних накладних про перевезення сільськогосподарських товарів та томатної пасти від ТзОВ «Медео-Захід» на адресу ВАТ «Луцьк Фудз» вантажним автомобілем.

Насправді ж вказаний вантажний автомобіль не здійснював та навіть не міг здійснювати перевезення зазначених у товарно-транспортних накладних товарів, адже вказана в  документах автівка в той час використовувалася власником в особистих цілях і нічого не перевозила.

Отож, ТзОВ «Медео-Захід» не постачало сільськогосподарських товарів та томатної пасти для ВАТ «Луцьк Фудз», так як не мало умов для здійснення господарської діяльності щодо купівлі, перевезення, виготовлення чи зберігання таких товарів. У підприємства не було ані персоналу, ані транспортних засобів.

Отож, шахрай ухиляючь від сплати податків до бюджету організував проведення вказаних документів по бухгалтерському та податковому обліку ВАТ «Луцьк Фудз», тобто передавав їх в бухгалтерію товариства внутрішньою кур'єрською службою.

В свою чергу, працівниками бухгалтерії ВАТ «Луцьк Фудз», які не знали про неправдивість отриманих документів, при складанні податкової звітності включили операції з постачання ТзОВ «Медео-Захід» товарів на суму 8 883 547 гривень та суми ПДВ, сформованого на підставі податкових накладних ТзОВ «Медео-Захід» на загальну суму 1 480 591 гривень.

Також при складанні податкових декларацій з податку на прибуток було включено операції про понесені витрати, пов'язані із придбанням у ТзОВ «Медео-Захід» товарів на суму 8 883 547 гривень, що вплинуло на заниження ПДВ та підлягало до сплати у вказаний період на суму 1 850 739 гривень.

Податкові декларації ВАТ «Луцьк Фудз» з ПДВ та з податку на прибуток були підписані від імені нового голови правління товариства та головного бухгалтера.

У судовому засіданні захисник підсудного заявив клопотання про призначення по даній справі додаткової взаємозвірки між суб’єктами господарської діяльності однієї із сторін - ПАТ «Луцьк Фудз», оскільки обвинувачення, пред’явлене його підзахисному – ухилення від сплати податків та видачі завідомо неправдивих документів, ґрунтується лише на акті перевірки, проведеною Луцької ОДПІ. Мовляв, воно не відповідає дійсності, так як не було враховано всіх операцій за період інкримінованого злочину, що безумовно впливає на нарахування податків, а отже і на вирішення справи по суті.

Тож, суд вирішив, що клопотання слід задовольнити.

Відтак, суд постановив доручити органу, який проводив перевірку та складав акт позапланової документальної перевірки по діяльності ПАТ «Луцьк Фудз» - Луцьку ОДПІ, провести документальну перевірку з питань взаємостосунків ПАТ «Луцьк Фудз» з іншими контрагентами з врахуванням додатково наданих захистом суду документів. При цьому підсудного по справі суд зобов’язує надати для перевірки оригінали названих документів.