Вирок інспекторам митного посту «Луцьк» - це лише початок загальної епопеї з засудженням митників, які «погоріли» на хабарах. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню «Під прицілом» повідомив начальник відділу нагляду за додержанням законів у сфері протидії корупції та процесуального керівництва при корупційних правопорушеннях Волинської прокуратури Володимир Заплотинський.

Зокрема, керівництво прокуратури Волинської області зацікавила публікація під назвою «Як карають митників за хабарництво на Волині», розміщена 30 травня на сторінках інтернет-видання «Під прицілом». Таким чином, у прокуратурі зголосилися особисто розповісти усі деталі справи, яка у свій час набула  широкого розголосу.

Тож, Володимир Заплотинський розповів, що загалом у справі обвинувачується 17 митників, в тому числі тодішня очільниця митного посту «Луцьк» та її заступники. Щодо інспекторів, то по них було видано окреме кримінальне провадження. Як зауважує Володимир Заплотинський, інспектори, яких засудили - це так звана «дрібна рибка». У кримінальному провадженні викладено усі факти отримання ними хабарів. Однак їх розміри просто смішні… у порівнянні з сумами, які «брали на руку» основні фігуранти справи.

«Вони ще чекають на свій вирок та своє покарання, адже такі суми, з якими їх взяли – безслідно зі справи не зникають», - наголосив Володимир Заплотинський.

За його словами, Генпрокуратура вилучила усі кошти, а там – тисячі і десятки тисяч доларів. Розслідування затягнулось, однак справа вже у суді. Зокрема, Апеляційним судом Волинської області під час визначення суду, у який, за поданням Генпрокуратури, буде скеровано провадження для розгляду - було вирішено, що справа слухатиметься у Ковельському міськрайонному суді. Наразі вже кілька місяців триває слухання по цій справі. Тож інспектори, яких нещодавно засудили можна сказати, що відбулись «легким переляком». Адже навіть за такі смішні суми хабарів вони могли на довго сісти за грати.

За словами Володимира Заплотинського вирок, який отримали інспектори МП «Луцьк» є обґрунтованим, адже вони пішли на зустріч слідству і сприяли своїми показаннями розкриттю усього злочину. Тож, підписання угоди про визнання винуватості з прокурором дало непоганий результат, завдяки даним, які надали засуджені інспектори вдалось встановити багато фактів та підтвердити інформацію про отримання та розподіл хабарів вищими посадовцями митного посту «Луцьк». Більше того, на сьогодні у прокуратурі, як свідчить статистика, практикують укладення подібних угод, адже досить часто обвинуваченні сприяють розкриттю інших злочинів.

Тож, вже незабаром продовжиться слухання справи по обвинуваченню у хабарництві 17 колишніх працівників та колишнього керівництва митного посту «Луцьк», які відхопили основний «куш».