Про доходи луцьких чиновників не говорить хіба що лінивий. Лучани вже звикли бачити посадовців вбраними у стильний одяг та на «крутих» машинах. Тож багато кого цікавить те, як вони можуть жити «на одну зарплату» в той час, як середньостатистичному лучанину з середнім рівнем зарплатні доводиться відмовляти собі багато в чому. Вочевидь, у посадовців є на це свій «секрет». 

Тож, аби з’ясувати, на яку зарплату живе керівництво Луцька, інтернет-видання «Під прицілом» надіслало до міської ради інформаційний запит з проханням надати дані про посадові оклади заступників та радників міського голови.

Таким чином, як йдеться у документі, наданому у мерії, посадовий оклад першого заступника  міського голови Святослава Кравчука становить 3017 гривень. Однак, окрім заробітної плати заступники отримують ще й надбавки за високі досягнення у праці або за виконання особливо важливої роботи, за вислугу років та за присвоєнні ранги, встановлені відповідно до постанови КМУ від 9.03.2006 року №268 «Про упорядкування структури та умов праці працівників апарату органів виконавчої влади, органів прокуратури, судів та інших органів». Тож, як повідомили інтернет-виданню «Під прицілом» у відповіді на запит, Святославу Кравчуку встановлено щомісячну надбавку за вислугу років у розмірі 25% до посадового окладу з урахуванням надбавки за присвоєний 5-й ранг посадової особи. Ця надбавка становить 130 грн.

Що ж до рядових заступників міського голови, яких у мерії налічується аж троє, то зарплата у них дещо нижча – по 2855 гривень у кожного. Однак, у «замів» дещо різні надбавки. Так Тарасу Яковлеву призначено 15-відсоткову надбавку а також 110 гривень за 7-й ранг держслужбовця. В той же час Юрій Вербич отримує 40% надбавки до посадового окладу з урахуванням надбавки за присвоєний 5-й ранг, яка становить 130 гривень. Разом з тим, Ларисі Соколовській призначено щомісячну надбавку в розмірі 15% та 130 гривень за 5-1 ранг держслужбовця.

Тож, з надісланого міською радою документу стає зрозуміло, що у заступників міського голови… не така вже й велика зарплата як усі думають. Принаймні, про це свідчать цифри, наведені у відповіді на інформаційний запиті. Таким чином, виходить, що зарплата Святослава Кравчука становить 3901 гривню, Тарас Яковлев заробляє 3393 гривні, Юрій Вербич – 4127 гривень, а Лариса Соколовська - 3413.

Що ж до штатних радників міського голови, яких у мера є 3, то вони живуть не просто «на одну зарплату», а ще й на мінімальну. Посадові оклади Бориса Сороки, Володимира Пащенка та Миколи Іванюка встановлено на рівні 1147 гривень. Разом з тим, їм встановлено щомісячну надбавку за вислугу років. Тож, Борис Сорока, з огляду на його досвід, отримав від міськради 40% надбавки, з врахуванням надбавки за 7-й ранг яка становить 110 гривень. Загалом щомісяця головний еколог міста отримує 1715 гривень.  Що ж до Володимира Пащенка, то він має 10% надбавки, та 90 гривень за ранг. Таким чином, з основного місця роботи він приносить додому всього лишень 1351 гривню. А от Микола Іванюк, який зовсім нещодавно покинув пост начальника управління міжнародних відносин, отримує вже надбавку у розмірі 15%, та за 6-й ранг держслужбовця 120 гривень. Тож  він заробляє 1439 гривень щомісяця.

На перший погляд, розміри зарплат заступників міського голови середні, як для Луцька, а радників – той взагалі низькі. Тож у декого можуть закрастись сумніви, адже як з заробітною платою у тисячу гривень з лишком можна їздити на шикарній машині або ж купувати брендові костюми, вартість яких подекуди перевищує суму їхніх зарплат за кілька місяців.

Однак відповідь на запит є офіційним документом, тож ми не маємо права не вірити йому, адже він виданий органом місцевого самоврядування – Луцькою міською радою за підписом самого мера – Миколи Романюка.

Разом з тим, у відповіді на інформаційний запит інтернет-виданню «Під прицілом» повідомили, що уся зазначена в документі інформація розміщена на сайті Луцької міської ради /міська влада/апарат виконавчого комітету міської ради/видатки на утримання апарату виконавчого комітету міської ради.

Тож, за їхньою порадою ми відшукали її на офіційному веб-ресурсі органу влади. Однак, на наше здивування – там розміщено дещо іншу інформацію. Зокрема, у таблиці детально розписано усі надбавки, які отримує мер, його заступники та радники.

Таким чином, як виявилось, загальний розмір надбавок є дещо вищим в порівнянні з тими, які зазначені у відповіді на інформаційний запит. Так, заступники, окрім надбавки за вислугу років, отримують ще окремі дві надбавки, які встановлені згідно постанови КМУ від 9.03.2006 року №268 «Про упорядкування структури та умов праці працівників апарату органів виконавчої влади, органів прокуратури, судів та інших органів» та постанови КМУ від 15.06.1994 року №414 «Про види, розміри і порядок надання компенсації громадянам у зв'язку з роботою, яка передбачає доступ до державної таємниці».

Тож, окрім своєї окремої надбавки за вислугу років, кожен з заступників а також перший заступник міського голови має ще по 70% надбавки за «умови праці» та по 10% за «державну таємницю».

Сумуючи усе, з’ясовуємо, що загалом Святослав Кравчук отримує до зарплати 105% надбавки, Юрій Вербич – 120% і Тарас Яковлев  та Лариса Соколовська по 85% до основного окладу. Щодо радників, то вони також мають додатково ще по 45% надбавки.

Таким чином, перший заступник міського голови, як виявилось, заробляє 6314 гривень,  Юрій Вербич – 6411 грн., Тарас Яковлев – 5677 грн., а Лариса Соколовська - 5697 гривень. Радники ж отримують утричі менше: Борис Сорока – 2231 грн., Володимир Пащенко – 1867 грн., а Микола Іванюк – 1955 грн.

Тож напрошуються висновки, що у відповіді на наш запит у міській раді дещо злукавили, замовчавши про додаткові надбавки, які отримують до основного окладу заступники та радники мера.