Луцький міський голова Микола Романюк не зміг назвати журналістам власників будівництва, що ведеться біля скверу за міським РАЦСом за адресою пр. Соборності, 16в. Поки мер майже ні на що не може відшукати в місті грошей, над зведенням нової масштабної будівлі, не покладаючи рук, працюють удень і вночі. Те, що бізнесмени , які пришвидшеними темпами намагаються завершити об’єкт, належать до близького оточення його сина, і навіть не один раз вели з ним спільний бізнес, Луцький міський голова не розголошує. Чи то дійсно не знає, чи з якихось міркувань тримає в таємниці. Тож кореспонденти «Під Прицілом» самі взялися дослідити хто там що будує, а заодно нагадати Миколі Романюку історію підприємництва Володимира Романюка та його бізнес-партнерів.

Коли ми намагалися з’ясувати в мера, що саме там зводиться, градоначальник усе не міг зрозуміти, про яку саме ділянку у нього допитуються. Врешті, коли журналісти таки уточнили орієнтири він пригадав, що там споруджується житловий будинок.

 «В парку будівництва немає. В парку, де Анцуха цей?  Там – житловий будинок. А хто це будує? Не знаю, хто будує. Можемо взнати, в нас в архітектурі є дані, будь ласка», - відповів на запитання Луцький міський голова Микола Романюк

Нагадаємо, свого часу мер Микола Романюк не відповідав і про людей, які були причетні до зведення скандального ТЦ «Буратіно». Півтора роки тому у Луцьку виник неабиякий суспільний резонанс довкола зведення торгового центру на місці колишнього дитячого кафе за адресою Винниченка, 4. Бізнес у рівних дольових частках був зареєстрований на сина Луцького міського голови Володимира Романюка, дружину його товариша Сергія Були та батька ще одного спільного друга Андрія Козюри. Саме свою необізнаність намагався продемонструвати Микола Романюк 29 грудня 2011 року, коли уникав відповіді на запитання про осіб, які ведуть будівництво, відповідаючи на запитання журналіста ТРК «Аверс» Дар’ї Тимошкової. На запитання хто там власники, мер спершу поцікавився, навіщо питати, якщо відповідь їй відома. А коли журналістка повідомила, що не знає, порадив пошукати в інтернеті.

Вже через кілька місяців Микола Романюк «пригадав», що його син дійсно є співзасновником фірми, що веде будівництво на місці колишнього дитячого кафе. Але одночасно з цим заявив, що «таким чином на нього намагаються здійснити тиск в питаннях продажу землі та інших».  

Тим часом, із не меншим поспіхом, ніж свого часу зводили «Буратіно», зараз вдень і вночі будівельники метушаться довкола нового об’єкту. Підготовку до зведення новобудови журналісти «Під Прицілом» помітили минулоріч 11 вересня. Тоді без жодних причин просто при вході у парк хтось за одну ніч там встановив будівельні сваї. Про те, що тут відбувається, місцеві мешканці тоді ні сном, ні духом не відали. Не змогли задовольнити цікавість журналістів і в міському управлінні капітального будівництва. Начальник відомства Юрій Казмірук відповідав, що ділянка нібито є у власності якогось агентства нерухомості. Нічого він, мовляв, не знає.

Майже через 3 місяці, 29 листопада, коли вже будівельники хазяйнують там на повну, питання про цю ділянку виноситься на сесію.  Серед десятків земельних питань приймається проект рішення «Про поновлення договору оренди землі ПП «Укрбізнесінвест» для будівництва та обслуговування багатоквартирного житлового будинку з вбудовано-прибудованими приміщеннями на пр-ті Соборності, 16в».

Варто пригадати, що саме це засідання міської ради відзначилося ще одним скандалом. Кореспонденти видання «Під Прицілом» натрапили на СМС-переписку Луцького міського голови з одним із депутатів, у якій Микола Романюк рекомендує як голосувати, аби забезпечити притягнення окремих питань через сесію. Серед переліку питань мер клопотався і про підтримку відповідного рішення, яке у списку проходило під номером 39.

Коли ми попросили мера оцінии наскільки етичним на його думку є те, що будівництво вирує біля скверу – що залишається єдиною зеленою зоною у найбільшому спальному мікрорайоні, Микола Романюк одразу заходився це заперечувати. Градоначальник запевнив, що паркової зони ніхто не чіпає. Мовляв, межі скверу були затверджені депутатами на одній з попередніх сесій. Варто відзначити той момент, що питання було прийняте засіданням тієї ж 34 сесії. І Романюк теж рекомендував його підтримати у тій самій СМС-переписці. 

Тим часом на ресурсі Єдиного державного реєстру ПП «Укрбізнесінвест» директором фірми вказується такий собі громадянин Кузьмінський Володимир Іванович, зареєстрований за адресою с. Золочівка Демидівського р-ну Рівненської області. Нагадаємо, саме цей населений пункт відомий лучанам, бо свого часу подарував їм нинішнього мера. 

Той самий громадянин Кузьмінський вказувався і серед засновників і ТзОВ "Західно-Українська Бізнес-ліга ". Ще однією із засновниць цієї фірми виступала Стецюк Ірина Анатоліївна. Яка виступає керівником ВТП «Буратіно» разом зі своїм чоловіком – луцьким бізнесменом Сергієм Булою, сином Миколи Романюка та батьком депутата Луцькради Андрія Козюри. Те, що Володимир Романюк, Андрій Козюра та Сергій Була – з дитинства друзі «нерозлий вода», лучани вивчили після того, як вони одностайно, залучивши всі можливі засоби, відбивалися від претензій з боку мешканців, яким вони позатуляли вікна та прокуратури, яка побачила у їхніх діях порушення.

Окрім того, свого часу на ПП «Укрбізнесінвест» керівником якої був зареєстрований ще один приятель Андрія Козюри, який свого часу був у нього помічником депутата Святослав Туз.

Нагадаємо, юрист за освітою, він разом зі своїм патроном представляв інтереси ТзОВ ВТП «Буратіно» в господарському суді, коли друзі-бізнесмени просили у забудовників розстрочити борг, який вони ще не повернули фірмі-забудовнику.

Цікаво, що ТзОВ ВТП «Буратіно» ЛТД та ПП «Укрбізнесінвест» свого часу були зареєстровані за однією адресою - пр. Соборнорності, 30. За тією ж адресою знаходимо і ще одну фірму. Керівником якої представлявся Сергій Була – ТзОВ «Інвес-Сервіс». І навіть номер телефону ідентичний…

Тож нам поки не зрозуміло, чому така втаємничена діяльність цих бізнесменів, що мер навіть боїться згадувати про це вголос.

Про всяк випадок нагадаємо Миколі Ярославовичу, до створення яких фірм у різний час доклалися Володимир Романюк та його друзі. Матеріали взяті із офіційних інформресурсів.

1.      ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ ВТП "БУРАТІНО" ЛТД  ( ВТП "БУРАТІНО" ) (м. Луцьк)

2. ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ "ТЕСЛА-ГРУПП" (м. Запоріжжя)

3. ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВIДПОВIДАЛЬНIСТЮ ВИРОБНИЧО-ТОРГОВЕ ПIДПРИЄМСТВО "БУРАТIНО" ЛТД (м. Луцьк) 

4. ПРИВАТНЕ ПІДПРИЄМСТВО "РЕМОНТ ДЛЯ ВАС" (м. Харків)

5. ТОВАРИСТВО З ДОДАТКОВОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ "ЮРИДИЧНА КОМПАНІЯ "ЛІГА ПРАВА" (м. Луцьк) 

6. МУКАЧІВСЬКА ФІЛІЯ ТОВАРИСТВА З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ "ПАРІ-МАТЧ" (м. Мукачеве)

7. ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ "ІНВЕСТ-СЕРВІС" (м. Луцьк)

8. ПРИВАТНЕ ПІДПРИЄМСТВО "ТОК" (Одеська обл.)

9. ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ "ГРАНД-ВОЛИНЬ" (м. Луцьк) 

10. ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ "ЗАХІДНО-УКРАЇНСЬКА БІЗНЕС-ЛІГА " (м. Луцьк)

11.  ВОЛИНСЬКЕ ПРЕДСТАВНИЦТВО ЗАКРИТОГО АКЦIОНЕРНОГО ТОВАРИСТВА IНВЕСТИЦIЙНОЇ КОМПАНIЇ "НАФТОЕНЕРГО IНВЕСТ" (м. Луцьк) 

12.  ДОЧIРНЄ ПIДПРИЄМСТВО «ВОЛИНЬВТОРКОЛЬОРМЕТ» ЗАХIДНО-УКРАЇНСЬКОГО АКЦIОНЕРНОГО ТОВАРИСТВА «ВТОРКОЛЬОРМЕ» (м. Луцьк)

13.  ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ «ЗАХІДБІЗНЕСІНВЕСТ»  (м. Луцьк)

14.  ПРИВАТНА ФІРМА «ІНТЕРХІМ» (м. Луцьк)

15.  ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВIДПОВIДАЛЬНIСТЮ «IНТЕРБIЗНЕС» (м. Луцьк)

16.  ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ «СОЛЯРІС-К»  (м. Київ)

17.  ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ «МЕГА ГЕОІНФО» (м. Одеса)

18.  ОБСЛУГОВУЮЧИЙ КООПЕРАТИВ «ЖИТЛОВО-БУДІВЕЛЬНИЙ КООПЕРАТИВ «ЛІСОВИЙ» (м. Луцьк)