За перевищення влади і використання службових повноважень, які спричинили тяжкі наслідки, умисні тяжкі тілесні ушкодження, приховування тяжкого злочину та підробку службових документів на Волині судитимуть двох старших дільничних інспекторів Рожищенського РВ УМВС Украни у Волинській області - Андрія Масалова та Віктора Рудуся, - повідомляє «Під Прицілом».

27 травня Апеляційний суд Волинської області задовольнив клопотання старшого слідчого прокуратури м. Луцька Олега Фощенка про направлення кримінального провадження про обвинувачення працівників СДІМ Рожищенського РВ УМВС України Андрія Масалова та Віктора Рудуся на розгляд до іншого суду. У мотиваційній частині ухвали йдеться про те, що обвинувачені, будучи службовими особами правоохоронного органу та представниками влади, використовуючи свої службові та родинні зв'язки, можуть здійснювати тиск та впливати на розгляд кримінального провадження , якщо воно буде розглядати у Рожищенському районному суді а також перешкоджатимуть всебічно, повно і об'єктивно досліджувати всі обставини справи. Варто зауважити, що родина одного з обвинувачених правохоронців виявилася дуже впливовою. Та про це - згодом.

Як розповів представник потерпілого - правозахисник Олександр Гаврук, двох старших дільничних інспекторів міліції Рожищенського райвідділу Масалова та Рудуся звинувачують у тому, що вони, скориставшись своїм службовим становищем, по-звірячому побили 50-річного мешканця села Романів Бориса Бекурина.

Надвечір 27 жовтня 2011 року до приміщення реабілітаційного центру при церкві в м. Рожище навідалися правоохоронці аби перевірити іншого громадянина, який перебував на обліку в міліції. Заодно, каже Олександр Гаврук, візитери вирішили «завербувати» Бекуріна, аби той їм доносив на «сумнівних» громадян.

«Вони знайшли саме слабке місце – знають, на кого можуть надавити. Його викликали з кухні і запропонували йому щоб він їм шестьорив, доносив на сусіда, на товариша, на знайомого. Докладав, як кажуть, що їх цікавило. Він відмовився. Коли він відмовився, цей же самий Масалов вдарив його під груди. Коли він присів, очунявся, сказав, що піде в прокуратуру і поскаржиться. Коли вони почули про прокуратуру, то озвіріли. Той же Масалов почав його копати ногою. І дуже били в коридорі. Затягнули в кімнату, там тоже добили його, на ліжко засунули, оставили. Кажуть, -  все одно до ранку дуба дасть, нема що йому швидку визивати. Він коли в два часа ночі прокинувся, почув нестерпний біль. Хотів помочитися. Побачив, що кров. Опять свідомість потіряв. А вже очнувся рано. Почав кликати на допомогу. Сусідка на другому поверсі Лєна почула. Прийшла, побачила, зразу викликала швидку допомогу. Коли швидка приїхала, завезли в лікарню, зразу почали робити операцію. Побита була – розрив сечового міхура, інше. Несумісне з життям», - розоповідає про ті події представник Бориса Бекуріна Олександр Гаврук.

Повідомлення про отримані травми до райвідділку міліції надійшло з районної лікарні. Медики діагностували в Бориса Бекуріна забій і травматичний розрив сечового міхура.

А вже наступного дня у Рожищенському райвідділі міліції Бекурину відмовили в порушенні кримінальної справи «за відсутністю події злочину». Найцікавіше, що Постанову про відмову в порушенні кримінальної справи написав той самий старший дільничний інспектор Андрій Масалов.

Про вчинений відносно нього злочин потерпілий Борис Бекурин заявив у прокуратуру. Однак у прокуратурі Рожищенського району не бачать причин порушувати кримінал, а тому за період від 15.02 до 12.10.2012 року скаржнику прийшло 6 (!) майже ідентичних постанов. Резолюція в усіх одна й та сама: «В порушенні кримінальної справи відносно працівників ВДІМ Рожищенського РВ УМВС України у Волинській області старшого лейтенанта міліції Масалова А. В. та старшого лейтенанта міліції Рудуся В. В, відмовити в зв’язку з відсутністю в діях зазначених осіб ознак злочину»

Розслідуючи справу, слідчі намагалися довести, що Бекурін травмувався, «впавши з висоти власного росту». Однак комісія судмедекспертизи виключила таку можливість і зробила висновок, що тілесні ушкодження він отримав внаслідок ударів тупими і твердими предметами.

Правозахисник певен – така безкарність – непростий статус одного з обвинувачуваних. Вірніше, не його, а його родини. Бо у старшого дільничного інспектора міліції Рожищенського райвідділу аж надто багато «високих» родичів. Рідний дядько «бравого» дільничного інспектора Володимир Масалов – не хто інший, як голова Рожищенської РДА. Ще один дядько, Сергій Масалов, очолює Луцьку районну прокуратуру. У прокуратурі працює і двоюрідний брат цього самого міліціонера, - каже Олександр Гаврук.

Саме через те, що цій справі намагалися надати розголосу, а ще тому, що представник потерпілого з цим питанням раз-по-раз ходив у кабінети начальника міліції та прокурора області, справа таки зрушила з місця.

11 січня 2013 року Рожищенський районий суд задовольнив скаргу Бориса Бекурина і скасував постанову слідчого прокуратури Гудкова та направив матеріал для організації проведення додаткової перевірки. Волинська обласна прокуратура передала матеріали в прокуратуру міста Луцька. 15 січня старший слідчий прокуратури м. Луцька Олег Фощенко повідомив про початок досудового розслідування. 17 квітня Луцький міськрайонний суд відсторонив обох правоохоронців від посад.

Згідно ухвали Апеляційного суду Волинської області кримінальне провадження про обвинувачення Андрія Масалова та Віктора Рудуся за ч.3 ст.365, ч.2 ст.121, ч.3 ст.364, ч.1 ст.366, ч.1 ст.396 КК України все ж таки направили на розгляд до Ківерцівського районного суду  Волинської області.