Колишній директор Луцького ВПУ №9, якого засудили за вимагання коштів з учнів навчального закладу, намагався звільнитися від відповідальності. Натомість прокурор, навпаки хотів обтяжити вирок до позбавлення волі, - інформує «Під прицілом».

Відтак, сьогодні в Апеляційному суді Волинської області відбулося судове засідання по справі Генадія Батова. Нагадаємо, що рішенням Луцького міськрайонного суду Волинської області директора ВПУ №9 буловизнано винним у вчиненні злочину, за статтею 183 ч. 2 КК України, а саме незаконна вимога оплати за навчання у державних чи комунальних навчальних закладах. Суд визнав чоловіка винним та призначив покарання у виді штрафу в розмірі 10 тисяч гривень з позбавленням права обіймати посади в держаних навчальних закладах терміном на 1 рік.

Зокрема, чоловік впродовж 2009-2011 років вимагав з учнів, які вступили до ВПУ, та їх батьків перераховувати кошти на рахунок благодійного фонду, створеного при училищі.

Після вироку суду першої інстанції обвинувачений та його захисник подали апеляцію, у якій просять визнати Батова невинним, скасувати рішення попереднього суду та закрити кримінальне провадження. Натомість, прокурор, який брав участь у засіданні, у своїй апеляції навпаки просить позбавити волі обвинуваченого терміном на 2 роки, а також позбавити права займати посади в навчальних закладах протягом 3 років.

У судовому засіданні захисник Генадія Батова зауважив: «В училищі є група, яка незадоволена Батовим. Кожна копійка була використана за цільовим призначенням. Вина є абсолютно надумана. Так, він дещо порушив, озвучив інформацію, що існує благодійний фонд, куди можна заплатити. Але жодних негативних наслідків не наступало. Це каламбур, який був допущений суддею при винесенні вироку».

До того ж, у ході розгляду справи, виявилося, що показання обвинуваченого відрізняються від тих, які він надавав під час слідства. На запитання судді чому показання розходяться, Батов відповів: «Тоді я був у стресовому стані. На мене тиснули, аби я зізнався і дав такі покази. Під дією психологічного тиску я сам про себе наговорив неправду». Однак, на думку суддів, такі припущення є намаганнями уникнути відповідальності.

Отож, колегія суддів Апеляційного суду Волинської області вирішила кардинально не змінювати вирок суду першої інстанції. Тож, апеляція захисника та обвинуваченого підтримана не була, а апеляцію прокурора було задоволено частково.

Таким чином, вирок в частині накладення штрафу у розмірі 10 тисяч гривень залишився без зміни. Формальне уточнення відбулося лише у частині заборони обіймати посади у державних навчальних закладах протягом 1 року.