Споконвіку при владних особах, царях та монархах завжди були радники, або ж так звані консультанти, які підказували, як поводитися з громадою і домагатися її прихильності. Саме від них залежало рішення правителя у тім чи іншім питанні. Здебільшого це були вельмишановні пани старшого віку, до мудрості та досвіду яких прислухались керманичі. Одна з найбільш могутніх історичних фігур, що займалися цією діяльністю - знаменитий італієць Макіавеллі. Його ім’я стало синонімом поняття радник, а трактат «Государь» свого роду став підручником для політиків.

На сьогодні Луцький міський голова, як і усі мери, не обходиться без власних радників. Як виявилось, їх у Миколи Романюка аж 3 офіційних, та ще когорта  «позаштатних». Ми спробували з’ясувати, яка ж їх роль у прийнятті рішень Миколою Романюком, та які ж такі поради надають йому радники.

Таким чином, інтернет-видання «Під прицілом» скерувало до Луцької міської ради інформаційний запит з проханням роз’яснити та надати посадові інструкції штатних радників, де визначаються завдання та обов’язки, права, сфера відповідальності, взаємовідносини з іншими виконавчими органами, що передбачені посадою.

Зокрема, у мерії нам повідомили, що кожен радник має свої власні індивідуальні обов’язки з консультування міського голови у певній сфері життєдіяльності міста.

Разом з тим, ми звернулись до начальника Управління державної служби Головдержслужби у Волинській області Валентина Малиновського, аби він роз’яснив, що передбачає така посадова одиниця органу місцевого самоврядування, як радник.

За його словами, така штатна одиниця призначається одноособово головою органу місцевого самоврядування на його розсуд. Посада передбачає консультаційний характер, тож керівник визначає фахівця у певній сфері, яка, на його думку, потребує детальнішого професійного контролю.

Як зауважив Валентин Малиновський, ця людина призначається без стандартного для решти посадовців органів місцевого самоврядування конкурсу на заміщення посади.

Луцький міський голова Микола Романюк у своїй управлінській діяльності користується послугами трьох таких консультантів.

Найновіший і наймолодший радник Луцького міського голови Микола Іванюк.

Своїм розпорядженням градоначальник призначив його 18 травня 2013 року. Новопризначений чиновник з освітою політолога, досвідом депутатства та заступника попереднього мера на посаду радника перейшов з управління міжнародного співробітництва та туризму Луцької міської ради, яке він очолював. Миколу Іванюка взяли у радники заради налаштування співпраці з навчальними закладами та громадськими організаціями, міжнародними проектами технічної допомоги, грантовими програмами. Курує Асоціацію міст України, системи управління якістю в комунальних підприємствах, міський ЦНАП, зовнішні аудити щодо фінансування системи якістю, електронний документообіг, співпрацювати з Громадською радою при міському голові.

У різний час Микола Іванюк фігурує як співзасновник чи директор:

1.      ЗАТ «Волинське транспортно-експедиційне підприємство 10796»

2.      Тернопільське міське відділення ВАТ Національної страхової компанії «Оранта»

3.      ВАТ «Горохівагротехсервіс»

4.      Волинська ГО «Фонд місцевого розвитку»

5.      ГО «Асоціація прав молоді Волині»

6.      ГО «Асоціація молодих політологів і політиків»

7.      ГО «Асоціація прав молоді Волині»

На офіційному сайті Луцької міської ради поки ще немає публікацій про діяльність Миколи Іванюка у статусі радника.

 Найстарший і найбільш «продуктивний» радник Борис Сорока.

Офіційно призначений радником у липні 2012 року до липня 2012 року суміщав цю посаду із управлінням відділу екології міської ради. Свою трудову діяльність розпочинав із слюсаря рудоремонтного заводу, працював на керівних посадах у комсомольських організаціях Нововолинського міськкому та Волинського обкому партії, керував управліннями в облвиконкомі та обласній раді народних депутатів. З середини 1999 року займається питаннями екології та природоохорони у Луцькій міській раді.

На посаді радника Борис Сорока також курує сферу екології Луцька. Його, мабуть, найчастіше з усіх високих посадовців міської ради можна побачити при реальному виконанні обов’язків. До питань його діяльності належить організовувати екологічні акції і толоки, контролювати чистоту довкілля,  формувати свідомість громади в питаннях ставлення до навколишнього середовища, контролювати поведінку підприємств у цьому аспекті, переймати досвід у інших міст та про все доповідати міському голові.

Сам Борис Сорока за свою біографію не був причетний до створення жодного комерційної структури  чи громадського об’єднання.

Між тим діяльність Бориса Сороки у якості «екологічного» радника серед усіх діючих - найчастіше згадується на сайті Луцької міської ради

«Найдосвідченіший» і «найневловиміший» радник – Володимир Пащенко

Цей службовець Луцької міської ради стабільно відзначається серед усіх трьох радників тим, що його найважче знайти на робочому місці. Про зустріч із ним рекомендовано домовлятися заздалегідь.

Про найнадійніше місце, де можна відшукати цю персону, ми розповідали у одній з наших попередніх публікацій «Для чого Луцькому міському голові стільки раднинків».

Зокрема, у відповіді на інформаційний запит, який нам підготували фахівці муніципального відділу кадрової роботи та нагород, повідомляється, що до офіційних повноважень Володимира Пащенка відноситься ділянка роботи на ниві зв’язків з молоддю та спорт. Конкретно – моніторинг діяльності громадських та молодіжних організацій, координування співпраці з навчальними закладами, вдосконалення співпраці місцевої влади з державною владою, підприємствами та громадськими організаціями та розробка і внесення пропозицій з питань підвищення ефективності роботи міського голови.

Між тим окрім згаданих двох критеріїв, про Володимира Пащенка як посадовця можна додати ще один – «найзагадковіший». Саме про нього міститься найменше відомостей на офіційних веб-сторінках сайту Луцької міської ради. Усього – 4. Власне у розділі «Радники та помічники Луцького міського голови», один раз на початку 2012 року під час засідання «круглого столу» перший заступник градоначальника Святослав Кравчук вповноважив Володимира Пащенка займатися розвитком… велотранспорту у Луцьку.

Про трудовий шлях цього радника луцького мера в офіційній біографії написано усього 3 речення. За головування екс-мера Богдана Шиби він очолював департамент молодіжної політики і спорту Луцької міської ради, а перед тим керував приватним підприємством «Тріада».

Якщо звернутися до ресурсів, які містять інформацію про заснування юридичних осіб на території України, можна простежити трохи більше моментів з діяльності нинішнього «спортивного» радника Миколи Романюка.

1.      Черкаська обласна федерація «Теніс»

2.      Федерація тенісу Ковеля

3.      Міська громадська організація «Федерація тенісу Білої Церкви»

4.      Луцька МГО Федерація дитячого тенісу «Тенісний клуб «Олімпія»

Між тим начальник Управління державної служби Головдержслужби у Волинській області Валентин Малиновський розповів, що, попри те, що його кандидатура не обирається конкурсом, перед призначенням претендент на посаду радника обов’язково має пройти так звану «спецперевірку».

«Де перевіряється знову ж таки – чи є в людини бізнес, чи немає… чи вона десь числиться в керівних органах, чи є в неї судимість, чи немає… чи притягалася до адміністративної відповідальності, перевіряється диплом – чи він справжній, чи фальшивий… перевіряється стан здоров’я – медична справка. Ці претенденти на радника подають свою декларацію за минулий рік», - розповів Валентин Малиновський.

Знаково те, що відповідний Указ Президента України «Про Порядок організації проведення спеціальної перевірки відомостей щодо осіб, які претендують на зайняття посад, пов'язаних із виконанням функцій держави або місцевого самоврядування» вступив в силу 25 січня 2012 року.

«Якщо людина була призначена раніше до Указу Президента – то не проходила спецперевірку», - зауважив Валентин Малиновський.

Тобто, поки Володимир Пащенко не буде звільнений з посади чи не буде «перепризначатися» на іншу – його не перевірятимуть.

Найцікавіше те, чому досі міський голова тримає Володимира Пащенка у штаті своїх радників, адже на робочому місці його знайти – практично нереально. Тим паче, що утримують його за кошти громади Луцька. Однак схоже, що поки такий радник нашого мера цілком влаштовує.