На минулій, 41 сесії депутати Луцької міської ради ухвалили рішення  «Про розірвання в судовому порядку договору оренди землі з усіма змінами та доповненнями до нього укладеного між Луцькою міською радою та Волинською обласною спілкою споживчих товариств та зареєстрованого в Державному реєстрі земель 14.09.2009 року».  Рішення підтримали 34 депутати, утрималося 2 обранці, 4 слуг громади – не голосували. Не визначилися з позицією Тетяна Дементьєва та Юрій Мишко. Натомість серед тих, хто взагалі не голосували – Іван Корчук, Катерина Приступа, Григорій Пустовіт та Луцький міський голова Микола Романюк. Кнопки «Проти» не натиснув жоден з обранців міської громади.

Історія цього питання бере початок з кінця 2008 року. Саме тоді закінчувався термін оренди земель під Завокзальним і Центральним ринками у Волинської обласної спілки споживчих товариств. Тодішній градоначальник Богдан Шиба пропонував не продовжувати договору з «Облспоживспілкою», натомість передати землі у комунальну власність. Шиба гарантував збереження робочих місць, здешевлення орендної плати на 30% та пояснював вигоду для бюджету. Однак тоді представники малого бізнесу злякалися, що землю просто відберуть під новий торговий центр. Натомість повірили «Облспоживспілці», керівництво якої обіцяло прозорість, чесну співпрацю та довгострокові договори. Відтак, у кінці 2008 року Луцьрада підписала договір про оренду Завокзального ринку на 1 рік для проведення інвентаризації землі. А вже у вересні 2009 року Волинській облспоживспілці продовжують оренду під Центральним та Завокзальним ринками до кінця 2014 року.

Через півтора року питання співпраці міста з найбільшим оператором ринків області - Волинською облспоживпілкою знову повернулося в Луцьку міську раду. Новий градоначальник Микола Романюк взявся за пошук інвесторів для добудови моста-переходу над залізничними коліями. Далеко ходити не довелося -  зробити місту «послугу» зголосилася та ж сама «Облспоживспілка». Тобто - виділити 1,3 млн гривень для завершення надземного переходу. Натомість, місто зобов'язалося продовжити договір оренди на 3,5 гектари землі під найбільшим в області Завокзальним ринком на 22 роки.

Підписанню угод між Луцьким мером Миколою Романюком та головою «Облсоживспілки» Мартою Кандибою передувала відмова депутатів продовжувати оренду. Та ще й на такий тривалий термін. Однак рішення винесли на наступну сесію, де, всупереч ухвалі Луцького міськрайонного суду, це питання проголосували повторно.

І вже під час святкування найближчого Дня Незалежності Микола Романюк гордо крокував через добудований перехід, який з'єднав ТЦ «Караван» та Залізничний вокзал.

Між тим, в Угоді була прописана ще одна умова: до 1 травня 2012 року було передбачено розробити та погодити проект реконструкції ринку «Завокзальний». Однак буквально за місяць до погодженого терміну «вилазить» ще один скандал. Просто під торговельними рядами «виявляють» газову трубу. Зрозуміло, що питання про проект реконструкції одразу забулося, а «нововиявлена» труба стала головним інструментом тиску керівництва «Облспоживспілки» на підприємців. З ними відмовляються укладати договори про довгострокову оренду, натомість керівництво ринку примушує підприємців «урізати» свої торгові павільйони.

 Люди, які тут працюють, почали скаржитися владі і правоохоронцям.

«Облспоживспілка» платить місту 3 гривні 60 копійок, а ми платимо по 60 гривень за квадратний метр. Різниця яка? При цьому – які нам послуги забезпечуються на ці 60 гривень? Це тільки те, що вони нам підмітають. Ось це все я поставив. Дах вони нам робили за рахунок підприємців. Кажуть, що мало бюджету в місті. То давайте віддамо в бюджет. Буде бюджет на садочки, на школи. От де бюджет брати треба», -  скаржится підприємець Павло Кудряшов.

Для того, щоб розібратися у конфлікті, в Луцькраді створили спеціальну депутатську комісію, звіт якої й став вирішальним під час прийняття рішення стосовно розірвання договору з Волинською облспоживспілкою.

«Врахувавши, що за останні 5 років «Облспоживспілка» не змогла підприємцям довести, що вона є їх захисник, ми його розірвали. Щодо подальших дій – найперша вигода для міста – це фінансова. Тому що Облспоживспілка» зараз платить 3 гривні офіційно в бюджет, а збирає понад 60 з кожного квадратного метра. Навіть якщо умовно ми будемо брати офіційно в бюджет з кожного підприємця по 20 гривень. Це втричі зменшується ціна, але при цьому надходження в бюджет міста Луцька в 6 разів зростають.  Якщо зараз це біля 2 мільйонів в рік, то це може бути 10, 15, 20 мільйонів. Але на ці гроші будуть будуватися ті самі дороги, дахи, садочки», - мотивує свою позицію депутат Луцької міської ради Сергій Григоренко.

«Власне, підприємці показували ці квитанції про так звану «безповоротну» фінансову допомогу. Таким чином підприємці спонсорують облспоживспілку і таким чином збільшують її майно на території Завокзального ринку. Ще такий момент: «Облсоживспілка» тримає  підприємців в підвішеному стані, оскільки використовує для різноманітних маніпуляцій. Намагається залякати підприємців, що у них відберуть ринок, знищать торгові місця. Фракція «Свобода» проти такого розвитку подій. Наше бачення розвитку – основних варіантів 2. Перше – це структура, яка буде займатися ринком, яку утворють самі підприємці. Підприємці вкладають в статутний капітал і, відповідно, розпоряджаються ринком. Другий варіант – це створення комунального ринку»,  - позиція свободівця Андрія Калахана.

«На моє бачення, «Облспоживспілка» - це такий своєрідний нарост. Кожен може прийти до мера, попросити землю під ринок. І запросити будь-яку ціну. Чому така – бо є хазяїн. Скільки він скаже, стільки й платіть. Комунальних підприємств ми вже наплодили – «АвтоПаркСервіс», «Парки і сквери»… Якщо б міська рада розробила документацію і уклала договори напряму з підприємцями, тоді кошти будуть направлятися в міський бюджет», - висловив своє бачення ще один депутат Рустам Дячук.

Вочевидь, мерові не потрібні гроші для міського бюджету. Бо, почувши про готовність підприємців сплачувати в міську казну ту ж саму суму, яку вони віддають за оренду торгових місць, Микола Романюк заявив, що люди просто лукавлять.

«Те, що вони готові платити, вони сьогодні кажуть, що готові платити. А коли дійде до підписання договору, жоден підприємець не запропонує платити більше. Я не голосував чисто з моральної точки зору. Тому що тоді я звернувся до «Облспоживспілки», пішов на зустріч, вони  мені казали, що взяли кредит і зробили міст, і цим мостом користуються», - заявляє Микола Романюк.

Таким чином, Микола Романюк навіть не припускає думки, що у Волинської обласної спілки споживчих товариств місто могло б відібрати 3,5 гектара землі і організувати там комунальний ринок. Не приваблює мера навіть перспектива відчутно поповнити міський бюджет, а гроші спрямувати на ремонт доріг, дахів, дворів. Натомість мер відверто, навіть не приховуючи, відмовляється відстоювати інтереси громади і будь-яким методом намагається залишити землю за «Облспоживспілкою», не бачачи ні громади, ні проблем, на які могли б піти чималі внески тисяч підприємців, що зараз осідають в кишенях кількох осіб, які вирішили, що їм дозволено все.

Все-таки депутати намагаються відстояти передачу Завокзального ринку у комунальну власність. І їм це може вдатися при умові, що самі підприємці не дадуть себе застрахати і ввести в оману тим, хто з усіх сил намагається не випустити прибутковий бізнес з своїх рук. Якщо депутатам таки вдасться відстояти інтереси громади, то люди зможуть зітхнути з полегшенням, а місто матиме додаткові мільйонні надходження. Вочевидь, якщо цього не зрозуміє нинішній міський голова, це закінчить уже його наступник...