Мешканка Нововолинська Надія Давиденко після щеплення проти дифтерії і правця втратила свідомість. Того дня 19-річна дівчина проходила в міській поліклініці медогляд, - пише Місто вечірнє.

«До кінця медогляду мені залишилося пройти ще лише два кабінети, оскільки на той час у довідці вже поставили свій вердикт «здорова» близько десятка лікарів... Мама пішла в барак займати чергу до лікаря, який дає висновок про допуск до роботи, а я піднялася на другий поверх до кабінету №48, де приймала сімейний лікар (наш колишній дільничний терапевт) В.А. Корнійчук. Переглянувши підписи і печатки своїх колег, лікар заявила: «Я не підпишу тобі довідку, бо в тебе немає відмітки про обов’язкове для всіх щеплення проти дифтерії і правця (стовбняк), яке ти мала зробити ще у 18 років», - каже Надія Давиденко. 

Після того її попросили підписати документ, який підтверджує, що вона погоджується пройти вакцинацію. Згоду вона підписала.

«Бланк лікар вклеїла в мою амбулаторну картку, і медсестра-практикантка тут же в кабінеті ввела мені в руку вакцину. Не минуло й хвилини після цієї процедури, як у мене раптово запаморочилася голова, в очах потемніло. Відчувши, що ось-ось упаду, сказала медикам, що мені недобре. Ще пам’ятаю, як вони бігали по кабінету і шукали нашатир. Далі – провал....», - пригадує дівчина.

«До тями я прийшла від того, що лікар з силою натискала мені на грудну клітку. Помітивши, що в мене відкрилися очі, вона полегшено зітхнула і промовила: «Слава Богу, отямилась…». А я ніяк не могла зрозуміти, де знаходжуся, і що зі мною, побачивши над собою кілька схилених голів людей у білих халатах, їхню метушню та голку крапельниці у руці. Потім за спинами медиків угледіла перелякані мамині очі та її сполотніле лице…», - продовжила вона.

За словами її мами Жанни Давиденко, привівши дівчину до тями, лікарі викликали «швидку» та кілька хвилин вирішували, куди її везти – в реанімацію чи в терапію.

Зрештою, дівчину повезли до терапевтів, де тиждень лікували і обстежували.

«В амбулаторній картці лікарі поставили діагноз: «алергічна реакція на АДП-М (анатоксин дифтерійно-правцевий, очищений, абсорбований, із зменшеним вмістом антигенів, рідкий)». Уже вдома, шукаючи в інтернеті пояснення того, що зі мною сталося, я натрапила на інформацію: щось подібне буває з людиною в стані анафілактичного шоку (один з проявів алергії, що виникає як гостра реакція організму на введення лікувальних сивороток та вакцин). Прочитавши далі, що «анафілаксія може викликати запальні ураження слизових оболонок, шкіри, суглобів, окремих органів, а іноді й навіть призвести до смерті», я подумала, що мені, мабуть, ще пощастило, адже всі симптоми мого стану після щеплення( різке падіння артеріального тиску, порушення дихання, втрата свідомості) й справді нагадували анафілактичний шок», - розповіла Надія Давиденко.

Інцидент прокоментувала головний лікар Центру первинної медико-санітарної допомоги Нововолинської ЦМЛ Ольга Попіко.

«19-річна Надія Давиденко проходила в нас медогляд на працевлаштування. В кабінеті терапевта з’ясувалося, що в неї немає щеплення від дифтерії і правцю, які вона мала зробити у 18 років. Тому лікар, змірявши дівчині тиск і температуру, запропонувала їй пройти вакцинацію, попередньо давши підписати на це згоду, адже жодне підприємство чи то дитсадок не прийме у свій колектив людину без щеплення, побоюючись спалаху інфекції. Згоду пацієнтка підписала, і щеплення їй зробила не практикантка, як вона каже, а медсестра із процедурного кабінету. Практикантів у нашій лікарні зараз немає взагалі», - мовила медик.

«Того ранку дівчина нічого не їла, а ще зізналася медсестрі, що боїться уколів. Тому, мабуть, усе це і є причиною того, що через 30 секунд після вакцинації їй стало погано, і вона впала. Надії відразу ж зміряли тиск, який виявився дуже низьким, і поставили крапельницю, щоб той тиск підняти», - каже вона.

Тож, лікарі дійшли висновку, що дівчина втратила свідомість через різке падіння тиску. 

«До речі, подібні випадки, коли в людини після уколів падає тиск і вона втрачає свідомість, у лікарській практиці трапляються досить часто, причому, навіть зі здоровими і міцними чоловіками. У карточці пацієнта тоді робиться відмітка: "реакція на ін’єкцію», а в дужках - «відчуття страху». Із лікарні Надію виписали під наш нагляд, оскільки реакція на щеплення може спостерігатися впродовж 30 днів. Ми не хотіли, щоб із дівчиною щось сталося, тому повторно брали в неї аналізи і в поліклініці, тобто просто перестрахувалися, - пояснює лікар, наводячи приклади подібних випадків. У нас це перша така реакція на вакцинацію за багато років», - повідомила лікар.