Бойовики самопроголошеної Донецької народної республіки вночі здійснили напад на загін українських військових, що базувалися в районі регіонального ландшафтного парку «Форест парк» в Донецькій області. Про це «ОстроВу» повідомило кілька очевидців. Пише УНІАН.

«Між Великоанадолем (Ольгінка) та Владимирівкою сьогодні на початку 6-го ранку бойовики ДНР розстріляли українських військових. Стріляли з гранатометів та ПЗРК, кулеметів. Солдатів було осіб 30, 3 БТР або БМП», - розповів один з очевидців. 

За його словами, місцева міліція нападу не перешкоджала. «Сьогодні вночі в Ольгінці, Волноваського району розстріляли наших солдатів. Місцеві їх не пустили (на нічліг - «ОстроВ»), вони зробили табір, чоловік 30. Вночі під'їхали 2 джипи та 2 інкасаторські машини і розстріляли їх. Кажуть, 4 загиблих», - повідомило інше джерело. За іншими даними, загинуло 30 військових, госпіталізовано 34-36 осіб. Прокуратура відкрила кримінальне провадження за частиною 3 статті 258 (Терористичний акт, що призвів до загибелі людей) та частина 2 статті 425 (службова халатність) КК України. За словами секретаря РНБО України Андрія Парубія, терористи намагалися захопити місто Волноваху, однак українські силовики відбили атаку.

«Після спроби прориву у Волноваху та захоплення цього міста, а я підкреслюю, це була спроба захоплення міста, атака була відбита», - заявив Парубій. Від редакції УНІАН: судячи з фотографій з місця події, розміщення українських солдатів у полі вказує на протиріччя із заявою секретаря РНБО України Андрія Парубія про розміщення блокпоста. На опублікованих фотографіях не видно ні бетонних блоків, ні мішків з піском, за допомогою яких зазвичай облаштовують блокпости. Крім того, виникає питання, чому, якщо вірити словами джерела «ОстроВа», командування АТО допустило ночівлю групи українських військових у чистому полі, про пересування яких було відомо місцевому населенню та терористам. Головний редактор «Цензор.Нет» Юрій Бутусов на своїй сторінці в Facebook вказує, що за даними джерел, згідно з доповіддю УВС Донецької області, сьогодні вночі в результаті нападу диверсійної групи противника на мотострілковий підрозділ української армії під райцентром Волноваха Донецької області, вбито 13 військовослужбовців Міністерства оборони України.

Більше 30 військовослужбовців поранено, багато з них перебувають у важкому стані. Причинами розгрому експерти вказують:

1. Недостатній рівень бойової і тактичної підготовки в організації блокпосту.

2. Відсутність розвідки місцевості та зв'язків з місцевим населенням.

3. Відсутність інженерного устаткування позицій блокпосту.

4. Відсутність бойової охорони, що дозволило противнику впритул наблизитися непоміченим до позицій підрозділу.

5. Відсутність оснащення українських військовослужбовців приладами опто-електронної розвідки і сучасними приладами нічного бачення.

6. Відсутність взаємодії з іншими підрозділами, які могли б бути швидко перекинуті в район, що атакується.

Бутусов пише, що переслідування бандформування супротивника не було організовано. Пошук бойовиків не здійснюється, район нападу не заблоковано. Чисельність банди - понад 100 чоловік.