Є теорії, які здаються дуже переконливими, – і в них не сумніваються. Тим часом, відомі рекомендації про підтримку здоров’я можуть бути просто міфами.

Читайте також: Лікарі пояснили, чим загрожує новий вірус грипу

Про це пише Ukrhealth.

Міф перший: глютен шкідливий. Нездатність засвоювати глютен (рослинний білок) властива лише невеликій кількості людей. Однак підтримувати теорію про шкоду глютену для здоров’я вигідно виробникам безглютенових продуктів. Між тим, дослідження показують, що такі продукти відрізняються вмістом на тлі зниженого білка великих кількостей цукру і жиру.

Міф другий: активоване вугілля рятує при похміллі. Активоване вугілля дійсно може зв’язувати токсини за рахунок адсорбції і швидко проводити їх через кишечник. Але лікарі наголошують: ефективний вугілля лише при прийнятті в першу годину після потрапляння в організм небажаних речовин. Приймати його вранці безглуздо.

Міф третій: продукти з негативною калорійністю. Вважається, що такі продукти вимагають для свого перетравлення стільки калорій, скільки не дають самі. В реальності але немає ніяких наукових доказів, які могли б підтвердити цю ідею.

Міф четвертий: пити під час їжі шкідливо для здоров’я. Досвідчені медики це заперечують. Вода, яка потрапляє в шлунок сприяє доступу кислот і ферментів до частинок їжі. Хоча вода розбавляє ферменти шлункового соку, є механізми саморегуляції, завдяки яким шлунок самостійно визначає потрібний йому склад соку.

Читайте також: Якими можуть бути наслідки частого вживання антибіотиків

Міф п’ятий: тверде мило небезпечне – на ньому залишаються бактерії. Експерименти, які спеціально проводилися показали, що твердження про перевагу рідкого мила перед твердим несправедливо. Брускове мило нітрохи не небезпечніше для здоров’я, оскільки ніяких бактерій після чужих рук не передає.

Міф шостий: в день потрібно робити 10 тисяч кроків. Дослідження говорять про те, що для підтримки здоров’я досить робити десь 5-8 тисяч кроків на день. Красива цифра 10 000 була використана маркетологами в Японії в 60-ті роки, коли був придуманий крокомір, і його потрібно популяризувати.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter