У Луцьку продовжують гектарами роздавати землі. Ні, не учасникам АТО чи членам сімей загиблих вояків… А бізнесменам та фірмам впливових людей, які цинічно прибирають до рук усе більші і більші шматки комунальних земель. Наприкінці минулого року журналісти інтернет-видання «Під прицілом» у матеріалі «Як поцупити у міста 3 гектари землі. Оборудка трьох поколінь» писали про те, як у Луцькій міській раді продовжують дерибанити комунальні землі, роздаючи їх синкам впливових людей. Та це ані міського голову, ані депутатів міськради не зупинило. Вочевидь, обранці не вміють вчитися на власних помилках, і вже через місяць знову приступили до роздачі земель міської комунальної власності.

Так, наприклад, на черговій 69-й сесії Луцької міської ради на порядок денний, окрім бюджету міста на 2015 рік та затвердження Кредитного договору між ДКП «Луцьктепло» і ЄБРР, винесли ще майже 80 земельних питань. Звісно, більшість стосуються надання громадянам дозволів на розроблення технічної документації, встановлення меж чи відведення земельної ділянки для зведення житлового будинку. Однак серед такого переліку «загубилось» і кілька більш цікавих питань…

Таким чином на чергову сесію було підготовлено проект рішення «Про припинення ВАТ «Луцьке автотранспортне підприємство 10727» права постійного користування земельною ділянкою площею 3,1381 га на вул. Рівненській, 25. Зокрема, у рішенні йдеться:

Усе б нічого… ну продало підприємство майно, відповідно, не вестиме на тому місці господарської діяльності. Однак слідом за цим проектом рішення, на сесію виносять ще одне – «Про надання ТзОВ «КРИСТАЛ ЖИТЛО ІНВЕСТ» дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки для будівництва та обслуговування багатоквартирних житлових будинків з вбудовано-прибудованими приміщеннями на вул. Рівненській, 25».

Щодо фірм, які між собою отак «чемно» домовились про поділ і передачу комунальних земель, то, попри подекуди нищівний стан автотранспортного майна, саме ВАТ «Луцьке АТП 10727» виявилося далеко не бідним. Принаймні, з даних, взятих на сайті інформаційно-ресурсного центру ЄДР юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, стає очевидно, що підприємство – ніякий не банкрут і має у статутному фонді в сукупності майже 3,6 мільйони гривень.

Серед засновників – багатьом відома компанія «Аргос», яка належить сімейству Поліщуків – Сергію та Андрію Петровичам. Свого часу, Сергій Поліщук працював директором ЕК «Луцьктеплоенерго». Що ж до автотранспортного підприємства «Луцьке АТП 10727», то воно на ринку перевезень вважається одним з найстаріших. Відповідно, оновлюючи автопарк, технічна база постійно застарівала, і вкладати кошти в неї ніхто особливо не хотів. Тож з часом гаражі та інші технічні споруди, аби вони не зруйнувались вщент, вирішили продати. Так у автотранспортного підприємства викупило склади ТОВ «Продтехоптторг» ЛТД. Саме з цим підприємством ще у середині 2000-х років «Луцьке АТП 10727» судилось за землі під цими складами.

Зокрема, ТОВ фірма «Продтехоптторг» ЛТД викупили на Рівненській, 25 склади, однак дістатись до них не могло, бо керівництво автотранспортного підприємства не дозволило їм користуватись землею. «Продтехоптторг», до якого мав пряме відношення відомий на Волині бізнесмен Іван Кобак, просив через суд надати їм землю в сервітут, аби мати змогу доїжджати до придбаних складів і користуватись майном, яке належало на умовах права власності. Та суд вирішив інакше – дозволив користуватись невеликою ділянкою на платних умовах.

Найцікавіше в цьому всьому те, що, маючи державний акт на право постійного користування землею, керівництво підприємства «Луцьке АТП 10727» мало власні плани на розбудову житлового мікрорайону між вулицями Рівненська – Карпенка-Карого – Островського. Ба, навіть минулого року клопоталось у міській раді про надання дозволів та розроблення плану забудови цього мікрорайону.

Зокрема, 30 січня минулого року заступник начальника управління містобудування та архітектури міськради Ярослав Матвіїв під час засідання звернувся до виконкому Луцької міської ради за дозволом розробити програму розвитку району на 10-15 років. Зокрема, він повідомив, що ВАТ «Луцьке АТП 10727» хоче створити в районі свого підприємства на Рівненській, 25 цілий квартал. І архітектор просив включити цей проект до програми розбудови міста Луцька, адже у планах забудова була не повністю комерційного призначення – окрім житлових багатоповерхівок під продаж і магазинів, перевізник обіцявся за власний кошт звести ще й дошкільний навчальний заклад.

«Між вулицями Рівненська, Карпенка-Карого та Островського є ділянка площею майже 2 гектари. На ній перевізник хоче зробити житлову забудову. Це можуть бути будинки у 5 чи 9 поверхів, чи комбіновані», - розповідав Ярослав Матвіїв минулоріч.

Однак для того, аби вже братись за розробку проектної документації на забудову – фахівці міської ради мали вивчити густоту населення у цьому районі та проаналізувати ситуацію з мережами, аби досконало продумати розвиток інфраструктури. Члени міськвиконкому таки дали дозвіл…

На цьому справа не завершилась. І вже 5 листопада 2014 року члени Луцького міськвиконкому розглядали готовий проект будівництва житлового кварталу на місці колишньої транспортної бази «Луцького АТП 10727» в районі вулиць Рівненської та Карпенка-Карого. Автором проекту став заслужений архітектор з Луцька Андрош Бідзіля.

Тож у проекті забудови чітко прописали, що на території колишнього АТП планується звести аж 19 9-поверхових секцій житлових будинків. Окрім цього, забудовники планували, що житло буде соціально-доступним, адже за проектом тут мали розташовуватись лише 1-но та 2-во кімнатні квартири, не надто дорогі у ціні. Також тут планується збудувати кількаповерховий паркінг.

 

Та члени виконкому оперативно зауважили, що будівництву заважатиме гаражний кооператив, який вже багато років розташовується поруч із залізничними коліями. Проте перший заступник міського голови Святослав Кравчук наголосив на тому, що будуть шукати можливість і збудувати паркінг, і зберегти сам гаражний кооператив.

В той же час члени виконкому зауважили, що поруч з потенційно новим  мікрорайоном розташовується промислова зона, до забудови якої, передбаченої проектом, місцеві мешканці мають претензії. В результаті – проект було погоджено, однак у ньому затвердили забудову лише на земельній ділянці площею понад 2 гектари. Усіх же земель, які свого часу було передано в користування «Луцькому АТП 10727» - понад 3 гектари.

Як наслідок – вже днями ці землі фактично передали під забудову, однак не транспортному підприємству, а такому собі ТзОВ «КРИСТАЛ ЖИТЛО ІНВЕСТ», про яке ми вже згадували на початку цього матеріалу.

От-так… 3,1 гектари землі віддають під приватний бізнесовий проект в одні руки. Без конкурсів, без обговорень. Ну, звісно, нові власники, які викупили майно на цій ділянці у вищезазначеного «Луцького АТП 10727» мають законне право просити у міської влади надати цю ділянку вже їм у користування. Однак ніхто навіть не вважав за потрібне почекати трохи часу, а одразу задекларували – «будемо тут зводити багатоквартирні житлові будинки з вбудовано-прибудованими приміщеннями» і оперативно підготували відповідний проект рішення. Тож фактично міські обранці вже погодили передачу земельної ділянки бізнесменам, які планують розкручувати свій будівельний бізнес.

Щодо ТзОВ «КРИСТАЛ ЖИТЛО ІНВЕСТ», то, як виявилось, фірма ще так би мовити немовля – зареєстрована 5 грудня 2014 року. Фактично від дати заснування їй немає ще й 2-х місяців. Однак, відсутність репутації на ринку будівельних організацій не стало для депутатів та Луцького міського голови перепоною і навіть не викликало жодних здивувань – прохачам дозволили приступити до підготовки усіх необхідних документів на забудову цілого мікрорайону. Вочевидь, фірму створили спеціально для того, аби прибрати до рук усю площу у 3 з гаком гектари, адже попереднім прохачам – «Луцькому АТП 10727» дозволили зводити будинки лише на території трішки більше, як 2 гектари.

В мережі Інтернет про компанію ТзОВ «КРИСТАЛ ЖИТЛО ІНВЕСТ» не можливо знайти жодної інформації. Щоправда, завдяки даним інформаційно-ресурсного центру ЄДР юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців нам вдалось встановити, що серед власників – Голіков Сергій Іванович. А директором числиться Олександр Васильович Мирончук.

Та ще більше здивування викликає те, що така фірма-забудовник має наміри зводити цілий житловий комплекс, маючи статутний капітал в розмірі всього лишень 50 тисяч гривень. Ба більше – серед видів діяльності по КВЕДу, якими може займатись підприємство – «Загальне прибирання будинків, Купівля та продаж власного нерухомого майна, Надання в оренду й експлуатацію власного чи орендованого нерухомого майна (основний) та Управління нерухомим майном за винагороду або на основі контракту»… і жодного слова про будівництво. В результаті, земельну ділянку на Рівненській, 25 віддали під забудову організації, яка фактично не має права вести будівельну діяльність.

Що ж до фактичних власників та керівництва нової фірми, то Сергія Голікова у Луцьку добре знають, як засновника ЗАТ «Агроконтракт», що входило до материнської холдингової компанії «Єврохолдинг» (мережі супермаркетів «Колібріс» «Агроконтракт», «НАШ») та Інвестиційної групи «ГЛОБУС», власника ТД «АВАНТА», ПАТ «Луцький завод комунального устаткування» а також ТзОВ «Інсайт», яке саме закривається у судовому порядку.

Разом з тим, Сергія Голікова пов’язують ще й зі зведенням житлового комплексу «Діамант», що на вулиці Дубнівська,15. Однак на сайті Луцької міської ради не можна знайти жодного рішення сесії чи виконавчого комітету, яке стосувалося б розробки технічної документації чи виділення землі під будівництво. Варто зауважити, що й в мережі Інтернет окрім оголошень про продаж та оренду нерухомості в ЖК «Діамант» - інформації немає. Ба більше, збутом квадратних метрів займається фірма з символічною назвою ПП «Діамант Центр» від Інвестиційної групи «Глобус», що знову ж таки підтверджує причетність Сергія Голікова до зведення житлового комплексу.

Свого часу, будуючи ЖК «Діамант», власники, які бажають лишатись невідомими, взяли генпідрядника - ТзОВ «Прожект Менеджмент Топ-Лайн» з Києва. Забудова аж ніяк не має хорошу репутацію. Неодноразово у ЗМІ писали про неналежний стан мереж, які свого часу навіть призвели до аварії на водопроводі. Внаслідок цього затопило тренажерний зал «Інтер-Атлетика».

Чомусь ані відсутність репутації ТзОВ «КРИСТАЛ ЖИТЛО ІНВЕСТ», ані сумнівний баланс не викликали у депутатів ніякого здивування і жодних запитань. Попросили – дали.

Та ще більше обурює те, яким чином це все провернули на сесії міської ради.  Обидва питання про припинення користування земельною ділянкою «Луцьким АТП 10727» і про надання ТзОВ «КРИСТАЛ ЖИТЛО ІНВЕСТ» дозволу на розроблення проекту землеустрою для відведення цієї ж земельної ділянки під будівництво - проголосували за один раз. Фактично два проекти рішень об’єднали і, вчергове скориставшись системою пакетного голосування, яку так нахабно використовує Луцький міський голова Микола Романюк, прийняли «одним махом» майже без обговорення. В результаті «ЗА» проголосувало 36 депутатів з 40 присутніх у сесійній залі.

Автоматично постає питання, на що під час сесій дивиться Прокуратура міста Луцька, яка постійно відвідує засідання міської ради і слідкує за додержанням законодавства під час прийняття рішень. Зокрема, зранку на самому початку 69-ї сесії міськради у сесійній залі був присутній і звітував про стан законності прокурор міста Луцька Андрій Андрійович Кучер. Тож журналісти інтернет-видання «Під прицілом» звернулись до нього, аби він роз’яснив чи не було порушено законодавство під час такого голосування і чи в правовому порядку землі на вулиці Рівненська, 25 було передано ТзОВ «КРИСТАЛ ЖИТЛО ІНВЕСТ». Заслухавши суть питання Андрія Кучера неабияк здивувало те, що дане підприємство було зареєстровано лише наприкінці минулого року. Розповівши, що не мав змоги предметно вивчити це питання, прокурор міста Луцька пообіцяв перевірити інформацію. Більше того, Андрій Кучер розповів, що після того, як міська рада опублікує рішення – буде проведено перевірку законності їх прийняття.

Тож як результат – депутати міської ради разом з міським головою Миколою Романюком продовжують дерибанити комунальні землі, віддаючи їх у руки бізнесменам. Варто зауважити, що на чергову 69-у сесію було винесено проект рішення «Про введення тимчасового мораторію щодо надання (відведення) земельних ділянок у приватну власність під індивідуальне житлове будівництво з метою першочергового забезпечення земельними ділянками військовослужбовців, які виконують або виконували завдання зі здійснення антитерористичної операції на сході України». Однак депутати відмовились його прийняти. Тож в той час, як обранці не можуть спромогтися роздати сім’ям учасників АТО по якихось 10 соток землі, як того вимагає закон, вони роздають вигідним людям цілі гектари, аби ті розвивали свій бізнес. 

Вочевидь, міська рада чимось таки керується у прийнятті подібних рішень, однак навряд чи це – інтереси громади.