Наближається Різдво Христове – одне з найбільших релігійних свят, традиції якого сягають у глибину століть.

Читайте також: Страви на Святвечір: рецепт смачних та пишних пампухів

Та чи все ми знаємо про історію та особливості святкування народження Сина божого, пише Ого.

1. Яка точна дата Різдва Христового?

У Біблії не згадується точна дата народження Сина Божого. Деякі історики та релігієзнавці припускають, що Ісус, швидше за все, народився навесні. На цю думку дослідниківв наштовхнули згадані в Біблії пастухи. 

2. Чому Різдво і 25 грудня, і 7 січня? 

У четвертому столітті, коли католицька церква визнала Різдво офіційним святом, з ініціативи папи Юлія I датою Різдва Христового було вибрано 25 грудня. А те, що ця дата збігається з язичницьким святом – Сатурналіями, просто збіг, кажуть деякі історики. Інші стверджують, що 25 грудня отці церкви вибрали не випадково. Бо вважали, що Ісус Христос, згідно з пророцтвами, народився під час зимового сонцестояння, у найкоротший день на землі. Святий Августин стверджував, що народження Христа символізує сходження сонця, описане в Малахії 4:2.

А перше святкування Різдва Христового відбулося 25 грудня 354 р н.е. Цей день збігся з піком святкування Дня народження Непереможного Сонця, яке з легкої руки імператора Авреліана було визнано верховним Богом Римської Імперії.

Спочатку Різдво відзначалося 25 грудня усіма християнськими церквами, але в 1582 році Римський Папа Григорій XIII прийняв рішення перейти на григоріанський календар. Православна церква відмовилася від нововведення і продовжила жити за юліанським календарем. А в 1918 році більшовики все ж вирішили перейти на григоріанський календар. Церква продовжила користуватися старим юліанським календарем, і таким чином Різдво перемістилось на 2 тижні.

Читайте також: Католицьке і православне Різдво: в чому різниця

До речі, згідно з обчисленнями, до 2800 року відбудеться повний збіг за датами старого та нового календарів, ну а поки григоріанський (новоюліанський) відстає приблизно на п'ять днів (хоч у православних календарях різниця між старим та новим стилями 13 днів у невисокосний рік).

3. Які церкви святкують Різдво 7 січня?

Римо–католицька церква, більшість протестантських церков, а також частина православних, закрема Александрійська, Кіпрська, Болгарська, румунська, Албанська та грецька церкви, святкують Різдво в ніч на 25 грудня. Вірменська апостольська церква святкує Різдво 6 січня, в один день із Хрещенням Господнім, як це робили ще ранні християни у третьму столітті нашої ери.

А в ніч на 7 січня (що відповідає даті 25 грудня за григоріанським канендарем), святкують народження Ісуса Христа такі православні церкви — Єрусалимська, Російська, Сербська, Грузинська, Чорногорська, Польська православні церкви, Афон, Бесарабська митрополія Румунської православної церкви, усі Українські православні церкви, багато Східних католицьких церков, Українська греко–католицька церква. 

У православній традиції Різдво настає після Різдвяної всеношної, яка починається вночі 6 січня і триває близько 3–х годин. Із закінченням всеношної, 7 січня, настає свято Різдва Христового.

4. Коли у нас Різдво офіційно визнали святковим днем?

Православне Різдво на законодавчому рівні у СРСР визнали лише наприкінці 1990 року. Після революції 1917 року це свято було під повною забороною. Євангельські християни проводили служіння о шостій годині ранку, щоб встигнути сходити до церкви ще перед роботою. У незалежній Україні 7 січня 1991 року Різдво оголосили офіційним святом і неробочим днем.

Читайте також: Святвечір у 2018: що не можна робити перед Різдвом


А 16 листопада 2017 року Верховна Рада проголосувала за неробочий день 25 грудня — Різдво Христове за григоріанським календарем, якого дотримується вся Європа.

5. Чи існує Вифлеємська зірка і чому у неї 8 променів?

Деякі отці церкви, наприклад, Іоанн Дамаскін, були впевнені, що символ Різдва Вифлеємська зірка була кометою, “хвостатою зіркою”. Сучасні астрономи, які намагаються ідентифікувати Вифлеємську зірку, мають кілька версій: одні вважають, що волхвам вказувала шлях комета Галлея, яка пронеслася над Землею восени 12 року до нашої ери, інші впевнені, що це було поєднання Юпітера із зіркою Регул у серпні за 3 роки до нашої ери. Вісім променів Вифлеємської зірки символізують вічне життя. Шість днів Бог творив світ. Сьомий день триває від закінчення Творіння до Страшного суду. Після Страшного суду настане восьмий день – вічне життя.

6. Звідки походить традиція подарунків на Різдво? 

За біблійною легендою, волхви зі Сходу піднесли Богодитині три дари: золото, ладан і смирну. Золото вказувало, що Ісусу судилося стати Царем. Ладан символізував дар Великому Архиєрею, а смирна віщувала майбутню смерть на хресті. Саме з євангельської розповіді про дари волхвів в наш час розповсюдилася традиція дарувати дітям та дорослим різдвяні подарунки. До речі, у деяких європейських країнах, таких як Греція, Італія, Іспанія і Німеччина, подарунки на Різдво отримують не тільки діти. Державою гарантований всім робочим різдвяний бонус, що дорівнює місячній зарплаті! Така собі “тринадцята” зарплата.

Читайте також: Рецепти куті з пшениці та рису

7. Як правильно вітатися у Різдво?

У Різдво за православною традицією ми вітаємося один з одним словами: “Христос народився!” І відповідаємо на ці слова: “Славімо Його!” Напередодні, у Святвечір, ми віруючі звертаються одне до одного "Христос рождається!" – “Славімо Його!” Також поширені побажання “Щасливого Різдва! або “З Різдвом Христовим!” чи просто “З Різдвом!”

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook