Петро Порошенко побореться з Володимиром Зеленським у другому турі президентських виборів-2019. У першому турі чинний гарант суттєво поступився конкуренту – 30,6% проти 17,8%. На які кроки піде Петро Порошенко, щоб спробувати перемогти Володимира Зеленського пише Страна.ua.

Читайте також: "На Банковій дали добро розстріляти 80% населення?": українці відреагували на істеричні погрози "порохоботів"

Перше. "Або я, або Путін"

Відпрацювання тієї ж лінії, що і зараз. "Або я (тобто Порошенко), або Путін!".

Мовляв, тільки Порошенко – справжній головнокомандувач. А Зеленський – так собі – комік смішний і дурний. Типу, люди, одумайтеся, за кого ви збираєтеся голосувати! Він же продасть Україну Кремлю, капітулює перед Росією!

Чи допоможе це йому?

Всі, хто міг купитися на цю легенду – вже купилися і проголосували в першому турі за Порошенка.

Друге. "Зеленський – маріонетка Коломойського"

На це Порошенко відразу після закінчення першого туру зробив особливий наголос.

Але тут та сама історія, що і в першому випадку. Про те, що Зеленський – "це Коломойський", всій країні розповідають уже кілька місяців. І, як бачимо за результатами, це не сильно зашкодило Зеленському.

Тим більше, що і Зеленському, є що на це відповісти – Петро Олексійович не просто олігарх, він бізнесмен-президент, чиї друзі замішані в гучних корупційних скандалах.

Читайте також: Завдяки кому Порошенко потрапив у другий тур: у Бойка назвали прізвище кандидата

Третє. Дебати

Судячи з того, з яким азартом Порошенко в ніч після виборів заявляв, що без дебатів другого туру бути не може, він робить особливу ставку на особистий баттл із Зеленським.

Ймовірно, Порошенко розраховує "порвати" Зеленського – як політика недосвідченого, плаваючого в цифрах і в складних економічних матеріях.

Але, що найцікавіше, Зеленський вже на дебати погодився. Це, звичайно, для нього ризик. Невдалі дебати можуть дійсно знизити його відсоток.

Порошенко, незважаючи на його розкутість в публічних виступах, – жодного разу за час президентства не тримав публічних полемічних ударів. На прес-конференціях і телеканалах президенту організовують "теплу ванну" з комфортних питань. Навіть свої мітинги гарант проводить так, щоб ніхто, боронь боже, не підняв незручної теми.

На дебатах із Зеленським у Порошенка не буде спритнішої прес-служби і кордонів поліції. І, можливо, вперше за п'ять років гаранту доведеться перед усією країною звітувати на болючі теми того ж Свинарчука, Ленінської кузні, панамських офшорів, Роттердама + і, можливо, навіть навчання його дітей в Англії.

Тобто, незручних запитань гаранту можна задати в десятки разів більше, ніж артисту. А якщо Порошенко стане "екзаменуватиме" Зеленського з основ державної політики, то це може нагнати смуту навіть на виборця самого Порошенка.

Четверте. Військові провокації

Початок масштабних бойових дій з відміною виборів або ж перемикання порядку на вигідну для Порошенка антиросійську і мілітаристську течію.

Такий варіант зараз багато хто обговорює. Але є питання. Для війни потрібно, щоб хтось її почав. Почати може або Росія, або українська сторона.

Для Росії зараз будь-яке загострення не вигідно.

Відтак, військовий шлях порятунку Порошенка малореальний. Хоча, звичайно, якісь провокації він може спробувати здійснити.

Читайте також: Через "Слугу народу": Порошенко відмовився дати статус "національного" популярному театру

П'яте. Фальсифікації та підкуп

У першому турі, безумовно, "сітка" Порошенка спрацювала. За витокам зі штабу президента не так масштабно як планувалося, але все одно кілька відсотків до Порошенка вона додала і вивела його до другого туру.

Шосте. Позиція олігархів і еліти

Напередодні першого туру виборів українська еліта поділилася на два табори. За Петра Порошенка і проти нього.

Яка буде позиція всіх цих груп напередодні другого туру?

За даними джерела все ті, хто працював проти Порошенка перед другим туром, підтримають Зеленського.

Найбільше питання по Ахметову. Зараз це єдиний олігарх, який може надати Порошенку істотну підтримку. 

Сьоме. Перевтілення Порошенка

Порошенко може спробувати за ці три тижні показати всій країні, що він буде зовсім іншим президентом на другий термін, ніж на першому. Почне садити своїх друзів, запропонує пост глави своєї адміністрації Вакарчуку. Пообіцяє зробити Бігуса міністром внутрішніх справ або главою НАБУ. Тобто щось зовсім вже кардинальне запропонує, щоб довести – зміни грядуть.

Але чи повірить йому хтось? Після свинарчуків, кононенок і грановських? Сумнівно.

В цілому ж перспективи Петра Порошенка є дуже примарними. Адже навряд чи йому вдасться переманити до себе достатню кількість голосів кандидатів з першого туру. Низка корупційних скандалів, відмова відповідати на незручні питання, небажання чути людей на мітингах та чимало інших факторів є якорем чинного президента перед другим туром виборів-2019.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook