Фермерам стало невигідно займатися розведенням свиней. Про це кореспонденту Gazeta.ua розповів Ігор Шило, фермер із Луцька.

«Вирощувати свиней на м'ясо у кризу невигідно, - каже Ігор Олегович. – По-перше, подорожчали корми і газ, по-друге, люди стали економити на м'ясі».

Вісім років він займається розведенням свиней. Міні-ферму відкрив на власному подвір'ї. Тримає 10 свиней.

«Раніше здавав м'ясо перекупщикам. Тепер колемо і з жінкою їдемо на базар, - розказує Шило. - Мені перекупщики дадуть 28 гривень за кілограм, а на базарі можу ошийок за 80 гривень продати, стегно по 64, а биточне м'ясо – по 85. Продаємо все – від серця і язика до кішок на кашанку і ковбаску. Раніше приїжджали, щоб купити кабанчика на весілля. Зараз таких замовників мало».

Свиней поколов, м'ясо продавав перед Великоднем.

«Нема чим годувати, - пояснює фермер. - Картопля закінчується, зерна зовсім мало залишилося. З жінкою порахували, що тримати свиней більше не вигідно. Викликали ветеринара, щоб дві свиноматки запліднив. Заплатили 400 гривень, але жодна поросят не привела. Купляти дорого. За парочку хочуть 1,5-2 тисячі гривень».

«Щоб двох прогодувати за рік, треба тонну осипки, - розказує Ігор Олегович. - А вона зараз по 4,5 гривня за кіло. За тонну віддам 4,5 тисяч, а на осінь по 6-7 гривень кілограм буде. Газ подорожчав. Якщо буде по 7,20 за куб, а я маю спалити 50, то вже 360 гривень в місяць набіжить, а за рік під 4 тисячі. Набігає 11 тисяч за рік. І це не рахуючи, що у мене своя кукурудза, буряк і картопля будуть. За ці гроші можу 130 кілограм чистого м'яса купити».

За словами фермера, вигідно свиней розводити тому, хто годує хімією.

«Такий фермер за 6-7 місяці має готову свиню, - розповідає Ігор Шило. - А я на хімію переходити не хочу. Те м'ясо потім буде на сковороді скакати. Скільки не жар, а воно, як варене. Навіть шашлик з нього добрий не зробиш. Мені вигідніше гусей і качок купити. На траві і рясці виростають за три місяці. Або кролів завести. Ті на траві можуть все літо пастися».