У Ковелі піщані злодії «відкопали» очисні споруди колишнього крохмального заводу. Це не рештки якогось античного полісу, що відкопали з глибини віків археологи, як унікальну історичну спадщину для теперішніх та прийдешніх поколінь. Перед вами – циклопічні залишки очисних споруд колишнього крохмального заводу, які знаходяться в північній частині міста Ковеля, всього у двохстах метрах від ветсанзаводу, - пишуть журналісти Kowel.com.ua.

 

Крохмальний завод зводився у 70-х роках минулого століття у приміському селі Вербка – неподалік хлібокомбінату та молокозаводу. Під час будівництва його очисних споруд на протилежному березі річки Турія десять гігантських бетонних чанів-відстійників було так засипано землею, що з під неї виднілися лише верхівки високих багатометрових конструкцій.

 

 

Давно уже не працює крохмальний завод, якісну продукцію якого ковельчани згадують й понині. Про потужне колись виробництво нагадують лише руїни. Територію промислового підприємства Дубівська сільська влада скандально роздала під індивідуальне будівництво. А тим часом ділки зметикували, що можна розжитися на технологічних рештках шляхом самовільного вивезення з очисних споруд піску, так само, як в іншому «кутку» Ковеля «роздерибанили» залізничний насип.

Загалом же, тільки за приблизними підрахунками, з колишніх очисних споруд зруйнованого крохмального заводу за десятиліття було незаконно вивезено тисячі кубометрів землі. Як каже у приватних розмовах один з багатолітніх екоінспекторів, завсідник «білодомовських» сесійних депутатських «посиденьок»: «Зараз у нас немає повноважень, аби навести порядок».

Втім, чесно кажучи, екологами тут «не пахло» і тоді, коли в них були оті повноваження по наведенню порядку, - зазначають журналісти.