Директор Українського центру оцінювання якості освіти Ігор Лікарчук вважає, що перспектив проведення ЗНО у 2016 році майже не існує.

Про це він заявив на прес-конференції в Укрінформі.

«Як людина, яка занадто добре знає цю систему, починаючи з 2006 року, я сьогодні роблю дуже голосну заяву - що проведення ЗНО у 2016 році є майже неможливим. Маю, принаймні, п'ять підстав для такої заяви», - зазначив Лікарчук.

Зокрема, за його словами, під час слідчих дій у Центрі була вилучена вся база банку тестових завдань, тож тести доведеться укладати вручну із завдань, які будуть придумані находу.

Крім того, під час слідчих дій в Івано-Франківському регіональному центрі були вилучені сервери та комп'ютерна техніка.

«Коли вони будуть нам повернуті і в якому стані, невідомо. Для відновлення апаратного, тобто технічного, і програмного забезпечення, технологічного процесу проведення ЗНО потрібно не менше 10-11 місяців напруженої роботи сильної команди програмістів, потрібні кошти, потрібне проведення численних тендерних процедур. Всього цього на сьогодні в центрі немає», - заявив Лікарчук.

Він також наголосив, що Український центр оцінювання якості освіти працює з морально і фізично застарілою технікою - востаннє вона купувалася у 2008 році і нового сезону не витримає.

«У нас практично 60% людей вимушені працювати з власними ноутбуками, тому що ті, що є в центрі, не придатні до використання», - уточнив Лікарчук.

Водночас, зазначив він, у проекті Держбюджету, який обговорюється, на проведення ЗНО передбачається 109 млн грн, що на 10-11 млн більше, ніж у 2015 році, а обсяги тестувань у 2016 році за планами, прийнятими міністерством, мають зрости в 3,5 раза.

І насамкінець - упродовж останніх місяців Український та регіональні центри оцінювання якості освіти втратили низку високопрофесійних фахівців, яких сьогодні замінити ніким.

«Сьогодні перспективи ЗНО-2016 дуже і дуже похмурі. І я дуже боюся, що ЗНО-2015 може бути останньою сторінкою в історії українського ЗНО», - наголосив Лікарчук.