Колишній перший заступник начальника Рівненської митниці ДФС Сергій Панчук в суді оскаржує наказ голови Державної фіскальної служби України про своє звільнення. Сергій Панчук переконаний, що його звільнили безпідставно та незаконно, відтак він вимагає поновлення на посаді та стягнення середньомісячного заробітку за час вимушеного прогулу.

В суді позивач пояснив, що він сам родом з Волині, а в митних органах працює з 1992 року і за цей час не отримав жодної догани чи стягнення. Крім того, Сергій Панчук заявив, що підставою для його звільнення стали результати перевірки, яку органи ДФС провели на підставі розпорядження голови відомства.

Так, перевіряючі виявили два порушення щодо однієї фірми. Зокрема, неправильне визначення митних платежів та розмитнення двох автомобілів. Однак Сергій Панчук, на той час ще будучи на своїй посаді підготував та надіслав на адресу ДФС України заперечення на акт перевірки, мовляв жодних порушень при визначенні митної вартості автомобілів та митного оформлення товару не було допущено. Через кілька днів йому надійшов лист з пропозицією надіслати свої заперечення. А коли посадовець надіслав відповідь, що він вже писав заперечення по акту перевірки, невідомо як працівники ДФС склали акт про його відмову надавати будь-які пояснення.

Через кілька днів на адресу Рівненської митниці ДФС надійшов наказ про звільнення трьох осіб, в тому числі й Сергія Панчука. В наказаі було вказано, що першого заступника начальника Рівненської митниці ДФС звільнено за одноразове грубе порушення посадових обов'язків.

«На час оформлення спірної митної декларації я був у відрядженні за розпорядженням голови ДФС України, а тому я не маю до цього ніякого відношення. В акті перевірки моє прізвище жодного разу не вказане, однак в наказі про звільнення  я вже фігурую. Я вважаю його незаконним та прошу його скасувати, поновити мене на посаді та стягнути 12 621 гривню середньомісячного заробітку за час вимушеного прогулу», - пояснив позивач Сергій Панчук.

Начальник юридичної служби Рівненської митниці ДФС Олександра Скиданова цілком погодилася з доводами позивача щодо правильності нарахування митних платежів. Однак сам наказ про звільнення коментувати відмовилася.

«Давати будь-які пояснення щодо наказу про звільнення позивача не входить в мою компетенцію, позаяк це був прямий наказ голови Державної фіскальної служби. І коментувати його мають право лише представники ДФС», - пояснила Олександра Скиданова.

Зауважимо, що позиція  ДФС України щодо позову Сергія Панчука на сьогоднішній день є невідомою. Так головуючий по справі суддя Андрій Ксензюк ще на початку судового засідання повідомив, що окрім того, що представники відомства до суду не приїхали, так вони ще й не надіслали будь-яких відомостей та заперечень на позов.

З цих підстав, колегія суддів Волинського окружного суду оголосила перерву в слуханні, зобов'язала позивача та відповідачів надати додаткові документи та повторно викликати в судове засідання представників ДФС України.