Володимир-Волинська гімназія імені Олександра Цинкаловського – єдина у місті, яка вже багато років співпрацює із колегами із США, Німеччини, Польщі. Нещодавня поїздка 10-ти учнів та вчителів до міста – побратима Цвікау вже принесла свої результати. Старшокласники відтепер на уроках іноземної мови, які проводить Надія Губаль, не запитують дозволу вийти із класу та можуть пити на уроці воду - пише БУГ.

Як розповів директор гімназії Олександр Романюк, співпраця гімназії із громадськими організаціями з-за кордону та участь у навчальних міжнародних проектах почалася із договору із Корпусом миру з США. На сьогодні у навчальному закладі Володимира-Волинського вже майже два роки працює волонтер цієї організації. Семеро гімназистів – учасники програми обміну учнями «FLEX».

За сприяння Корпусу Миру на сьогодні у школі організовується своя міні телестудія. «Проект фінансує той же Корпус Миру. Він називається “Мультимедійна платформа». Мета програми – формування активної громадянської позиції дітей. На закупівлю апаратури було передбачено 3746-ть доларів США. За ці кошти в гімназію придбано телевізор, ноутбук, відеокамера. Для реалізації проекту створена громадська організація «Творимо успіх», – розповів директор гімназії.

Співпраця із польськими школами також триває не перший рік. Спочатку учні із Володимира-Волинського їздили на обмін досвідом у Люблінську гімназію №30. Зараз – активніше у Грубешов, оскільки це ще одне наше місто – побратим.

«У Цвікау організувати поїздку нам допоміг меценат із Німеччини, добре відомий у місті – Карл-Ернст Мюллер. Ми їздили у гімназію імені Шумана, яка має мистецький напрямок. Їхня матеріальна база, повністю фінансована державою, плановість в господарських питаннях вразила і дорослих, і учнів. Німці зустріли нас гостинно. Цікавилися історією нашого міста, питали,хто такий Олександр Цинкаловський. Діти відвідували музеї, дуже сподобався музей Volkswagen, шоколадна майстерня, де все можна їсти до схочу!», – поділився пан Романюк.

У дітей вражень теж чимало. Залишилися контакти із німецькими дітьми, однак їхати до нас вони бояться. Гімназисти кажуть, що вони впевнені у тому, що війна іде на всій території України.