Якісний сон – це запорука міцного здоров'я і чудового настрою. Щоб добре спати вночі, експерти радять робити це в непроглядній темряві. Зі слів вчених, саме освітлення, особливо, якщо штучне, призводить до проблем зі сном.

Читайте також: Денний сон: чому варто дозволяти собі таку розкіш

Людині потрібно спати у цілковитій темряві, тому що так влаштований її організм. Навіть в давнину люди лягали спати з заходом Сонця, а вставали зі сходом, і вони навіть не підозрювали про принципи сну, адже це було інстинктом.

Та через процес еволюції люди винайшли штучне освітлення, чим серйозно собі нашкодили. Під час досліджень науковці з’ясували, що навіть при найменшому натяку на промені сонця в людському організмі відбувається порушення синтезу мелатоніну.

Це з’єднання відповідає за регуляцію добових ритмів, вироблення мелатоніну повинне проходити в повній темряві.

І цьому синтезу може перешкодити навіть світло вуличного ліхтаря, яке світить у вікно. Те ж саме стосується увімкнених поруч гаджетів та інших джерел світла. Тому якщо ви хочете краще виспатись – робіть це у повній темряві.

Читайте також: Чому жінкам корисно рано прокидатися

Правила здорового сну

1. Візьміть за звичку випивати на ніч тепле молоко з ложкою меду. Цей напій заспокоїть організм і ви зможете швидше заснути. Але ніколи не вживайте перед сном чай і каву, і вже тим більше алкоголь. Краще замінити ці напої молочними продуктами, натуральними соками або мінеральною водою без газу.

2. Не їжте перед сном, потрібно щоб між сном і вживанням їжі пройшло не менше 2 годин. Найкраще зробити легкий перекус за дві години до сну. Пам'ятайте, що разом з вами повинні відпочивати і шлунок та інші органи організму. Правильна робота кишечника теж залежить від режиму відпочинку людини. І якщо ви будете навантажувати шлунок в той час, коли весь організм відпочиває, тоді це згубно відіб'ється на вашому здоров'ї.

3. Не дивіться телевізор і не читайте в ліжку. Організм повинен знати: "ліжко – це сон". Перед тим як лягти спати краще не думати про проблеми, не говорити про плани і завдання.

4. Не рекомендується перед сном працювати за столом або комп'ютером. Розумовий процес завадить заснути.

5. Гуляйте на свіжому повітрі. Прогулянка ввечері заспокоїть і позбавить від стресу.

6. Важливе значення відіграє тепла, затишна, звична атмосфера в будинку: приглушене світло, провітрювання приміщення перед сном, м'яка, чиста, приємна на дотик пастель неяскравого кольору.

7. Дуже важливо, щоб вас не дратували сторонні звуки. Це відноситься і до цокання годинника.

8. Якщо на вулиці не дуже холодно, то залишайте вікно на ніч напіввідчиненим.

Дотримуючись цих звичайних порад ваш сон буде міцним і здоровим.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter