У ніч на 22 серпня в Полтаві вщент згорів склад "Нової пошти" на вул. Ветеринарній, 22.

Читайте також: Радіаційна хмара "накрила" Україну: деталі

Про пожежу повідомили о 19:53. На місце одразу виїхали рятувальники. Загалом працювали 81 пожежник і 20 одиниць техніки. Дим від згарища вкрив мікрорайон Боженка, а полум'я бачили мешканці мікрорайону Половки в іншій частині міста. Пожежники працювали всю ніч. О 9−й погасили, пише Gazeta.ua.

"Сторож, обходячи всю територію, не побачив ознак горіння. Через деякий час спрацювала автоматична пожежна сигналізація. Чоловік подумав, що приїдуть представники охоронної фірми, й не став нас турбувати. Через деякий час побачив, що полум'я піднялось у двох вікнах − набрав нас. Через 4 хвилини вже були перші автомобілі, але приступити до гасіння не могли, бо склад підключений до електропостачання. Приїхали люди з Полаваобленерго", − розповіла речниця ГУ ДСНС Полтавщини Світлана Рибалко.

Прес−офіцер зазначила, що всі металеві двері складу були зачинені ізсередини, що додало клопоту — зрізали спецінструментом. Також не було води на території промзони. Її тиску вистачило лише на одну цистерну. Підвозили воду автомобілями. Потім знайшли гідрант, розміщений трохи далі на промзоні. Проклали "рукави" для безперебійного постачання води.

"Склад розміщений буквою "Т". Вогонь потягло на ніжку, вниз, де через стінку розташовані інші склади. Вогонь перекинувся б швидко. Врятувало те, що був металевий перестінок. Його сильно поошкодив вогонь. Якби не він, полум'я потягло б далі і ніхто його не зміг вже зупинити. Ризикувати життям особового складу ніхто б не став. Була реальна загроза обвалу залізобетонних конструкцій. Далі в складах у тюках зберігаються шерсть, нитки, тканина", − зазначила Рибалко.

Вніч на 22 серпня згорів склад "Нової пошти" у Полтаві

9−та ранку, на території складів продовжують працювати рятувальники. Хтось був тут усю ніч і збирається додому, інші приїхали на заміну. Сморід від згарища б'є у ніс.

Вніч на 22 серпня згорів склад "Нової пошти" у Полтаві

Двоє рятувальників заливають просочені мастилом шпали, складені під стінкою складу на дворі. З них і досі піднімається місцями невелике полум'я.
Через відчиненя металеві складські ворота та двері видно, що вигорів вщент.

Один із пожежників погоджується супроводити мене до приміщення. Половина даху обвалилася, місцями залізобетонні балки прогнулися. Падає невеликими шматками бетон − розкришився. На підлозі лежать обвуглені залишки речей, деталей, металеві клітки із залишками посуду. Пожежники пояснюють, що тут була утилізація й пакувальний матеріал. Сам склад був перевантажений.

Вніч на 22 серпня згорів склад "Нової пошти" у Полтаві

Рятувальник Віталій Кінаш каже, що за 5 років роботи ця пожежа − наймасштабніша. Гасити її приїхав одним із перших.

Читайте також: У Луцьку в готелі "Світязь" спалахнула пожеж

"Коли зайшли, градусів 700 було. Ми не могли близько підібратися через високу температуру. Перед входом обливалися водою. Стояли далеко від полум'я, але через цю бойовку, − показує на собі спецкуртку синього кольору, − пекло дуже сильно", − пояснює рятувальник.

Вніч на 22 серпня згорів склад "Нової пошти" у Полтаві

На сходах відділення "Нової пошти" №1, що в сусідньому приміщенні, зібралися люди. Очікують відкриття. До них виходить співробітниця і пояснює, що через відсутність електрики не працюють термінали. Всіх інших запрошує до приміщення за посилками.

Вніч на 22 серпня згорів склад "Нової пошти" у Полтаві

"Немає електромережі. Працюємо в ручному режимі. Вантажі видаються та відправляються
Люди турбуються, дзвонять", − пояснив один із працівників.

"Клієнтські вантажі і посилки не постраждали. Згорів склад, який використовувався для внутрішніх потреб компаній. Там зберігали майно компанії. Люди теж не постраждали. Переживати нема чого. Якщо хтось хоче перевірити, де його посилка — це можна зробити на сайті або в мобільному додатку. Збитки поки що не підрахували. Невідомі й причини пожежі", − пояснила телефоном керівник департаменту корпоративних комунікацій "Нової пошти" Яніна Нестерчук.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook