Батьків, діти яких навчаються в 1-4 класах, нинішня влада «порадувала» відміною безкоштовного харчування у шкільних їдальнях. Відтепер, щоб пообідати у школі, потрібно сплатити повну вартість обіду зі своєї кишені.

Як повідомили Район.Рожище у відділі освіти Рожищенської РДА, корективи у шкільне харчування внесла сама держава.

— Ми керуємося змінами до Законів України «Про загальну середню освіту» та «Про охорону дитинства», які були прийняті 24 грудня 2015 року і набрали чинності вже з 1 січня 2016 року, — пояснює заступник начальника відділу освіти Рожищенської РДА Василь Масюк. — Ними передбачено, що органи місцевого самоврядування та місцеві органи виконавчої влади забезпечують безкоштовним харчуванням лише дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей з особливими освітніми потребами, які навчаються у спеціальних і інклюзивних класах, та учнів 1-4 класів із сімей, які отримують допомогу, відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям». Тобто харчуватися безкоштовно за кошти з бюджету будуть лише пільговики.
Те, що безкоштовне харчування у школі отримають лише діти пільгових категорій, підтвердили і депутати райради.

— Справді, той бюджет, за який ми нещодавно проголосували, не передбачає безкоштовне харчування дітей молодших класів, — коментує ситуацію депутат Рожищенської районної ради Оксана Філіпчук.

У батьків, яких на батьківських зборах у школах уже встигли поставити до відома, що тепер доведеться за шкільні обіди сплачувати самостійно, реакція неоднозначна.

В редакцію видання надійшли гнівні коментарі невдоволених поправками до Закону України.

Мовляв, влада і так нічого не робить для того, щоб освіта справді була безкоштовною, тепер ще й дармові обіди в учнів початкової школи забрала.

Або які статті витрат у новому бюджеті району були важливішими за харчування школяриків, що місцеві владці не захотіли продовжити харчувати дітлахів хоча б до кінця навчального року, аби зменшити «тиск» нового закону на батьків.

Однак є й протилежні думки. Зокрема мама маленького школяра і педагог за сумісництвом Марія Матвійчук цілком погоджується з усіма пунктами нового Закону.
— Я погоджуюсь з тим, що безкоштовно мають харчуватися лише ті діти, які справді цього потребують, якщо батьки не мають змоги оплачувати харчування. А чим діти молодших класів особливі, що повинні харчуватися безкоштовно? Учні середніх та старших класів безкоштовного харчування не отримують. Тим паче, є досить заможні батьки, які можуть собі дозволити заплатити за обід своєї дитини у школі.

Як педагог можу сказати, що чимало учнів взагалі відмовляються споживати шкільні харчі, а примусити їх ми не маємо права. Відповідно ціла порція, на яку вже були виділені кошти з бюджету, прямує в смітник. І все це відбувається за кошти платників податків, — зауважила мама.

Хай там як, а батькам тепер доведеться звикати до таких нововведень і резервувати щомісяця з зарплати кошти на шкільний обід для свого чада.